HABER

Bayrakları asın: Steam Türkiye'de geliştirilen sanal gerçeklik oyununa 'yeşil ışık' yaktı

Dünyanın en büyük online oyun satış platformu Steam'de Türkiye'de geliştirilen Hat Trick Header'ın satışına başladı. Oyun, Steam'de satışa sunulan ilk Türkiye yapımı sanal gerçeklik oyunu.

Bayrakları asın: Steam Türkiye'de geliştirilen sanal gerçeklik oyununa 'yeşil ışık' yaktı

Küresel oyun üreticileri ve dağıtıcılarının hemen hemen tüm oyunlarının satın alınabildiği Steam'de, Steam Greenlight adında bir platform da bulunuyor. Platformun amacı bağımsız oyun üreticilerini desteklemek. Steam Greenlight'taki oyunlar kullanıcılar tarafından oylanıyor. Oylama sonrası ise kullanıcıların beğenisini kazanan oyunlar Steam platformunda satışa sunuluyor. Bağımsız oyun üreticilerinin Greenlight'ta yer alması için 100 dolar gibi bir ücreti gözden çıkartması gerekiyor. Yine de bu para doğrudan Steam'in hanesine kâr olarak yazılmıyor. Bağımsız üreticiler tarafından yatırılan paralar Child's Play adında dünya çapıda çocuk hastanelerini geliştirmek amacıyla çalışan bir STK'ya bağışlanıyor.

Nintendo Wii ile video oyunları deneyiminde yepyeni bir döneme girdik. Artık oyun kumanda ederken sadece parmaklarımızı, biraz daha ateşli oyuncularsak belki en fazla kollarımızı kullanırken bir anda neredeyse tüm bedenimiz kumandaya dönüştü... neredeyse! XBox Kinect ile dijital kumandaya bile ihtiyacımız kalmadı, bedenimizin tamamen bir uzaktan kumandaya dönüşümü tamamlandı.

Fakat teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki belki kendimizin değil ama torunlarımızın bazı protezlerle oyun konsollarına, hatta dijital, mekanik, et ve kanın bir araya geldiği siber insanlara dönüştüğünü görebiliriz. Şu an bu aşamadan bir öncesinde olduğumuzu söylesek çok da abartmayız herhalde. Hemen hemen her gün sanal geçeklikle ilgiliyeni bir gelişme yaşanıyor. Bir çok teknoloji devi sanal gerçekliğe yatırım yapıyor. Bu gelişmeler ışığında yakın gelecekte sanal gerçekliğin her eve gireceği öngörüsü hayal değil.

İstanbul'da bulunan no-pact şirketi sanal gerçeklikteki bu potansiyeli görmüş olacak ki cesur bir projeyle dünyanın en büyük oyun satış platformunda yer almayı kafalarına koymuşlar. Belki 90'ların ortasından sonra doğan nesil bilemez, geçmişte çocuklar sokaklarda top oynardı. Hatta maç yapacak sayıya ulaşamadığında Alman Kale, Dokuz Aylık ve Orta-Kafa-Gol gibi sokağa özgü futbol oyunları oynardı. İşte bu ekip o nesilden. Kendi çocukluklarından etkilenerek bilinçli bir tercihle mi, yoksa tamamen bilinçaltsal bir dürtüyle mi bilinmez, Orta-Kafa-GolHat Trick Header ismiyle (Türkçe isminin Orta-Kafa-Gol olması konusunda ısrarcıyız) sanal gerçeklik oyununa dönüştürdüler.

Hat Trick Header'ın temelleri 2014 yılında atılıyor. Temmuz ayında geliştirilmeye başlanana oyunun ilk taslağından Steam Greenlight'ta oylamaya sunulmasına kadar geçen süreçte sekiz kişilik bir çekirdek kadro dışında birçok kişi oyunun geliştirilmesi ve nihai haline varmasında pay sahibi oluyor.

Oyun, daha çok erkekleri hedeflese de oyunun gelişme sürecinde no-pact ekibini bir hayli şaşırtan bir olay yaşanıyor. Şirket Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi'nde 7 Mart 2016'da düzenlenen Women Techmakers Konferansı'na sponsor oluyor. Oyunu geliştiren ekip, Hat Trick Header'in tanıtımının da yapıldığı organizasyonda kadınların oyunu en az erkekler kadar iyi, hatta genelde erkeklerden daha iyi oynadıklarını fark ediyor. Gerçi belki bu o kadar da şaşırtıcı değil çünkü kadınların video oyunlarına olan ilgisinin zaten erkeklerden daha fazla olduğunu ortaya koyan bazı anketlerle karşılaşmıştık.

Hat Trick Header'ın bir buçuk yıl önce başlayan macerası, 3 aylık geliştirme süreci tamamlandıktan sonra 22 Mart 2016'da Steam Greenlight'ta halkın beğenisine sunulmasıyla devam ediyor. Sanal gerçeklik gibi henüz son kullanıcıya sınırlı erişimi olan bir teknoloji için üretilmesine rağmen oyun toplam 1600'e yakın oydan 842 'evet' ile halkın beğenisini kazanıyor ve 12 Nisan 2016'da Steam'den yeşil ışığı kapıyor. Böylelike Hat Trick Header Steam'de "Türkiye'de geliştirilerek satışa sunulan ilk sanal gerçeklik oyunu" olmaya hak kazanıyor. no-pact ekibinin başarılarının devamını diliyoruz.

En Çok Aranan Haberler