YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayraktar: “55 Milyon Parselin Tapu Kaydı Sayısal Ortama Aktarıldı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile Türkiye'de 55...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile Türkiye'de 55 milyon parselin tapu kaydının sayısal ortama aktarıldığı bilgisini verdi.

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Avrupa Komisyonu Mekansal Bilgi Altyapısı (INSPIRE) Konferansı'na Bakan Bayraktar’ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansta Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde aldığı aşamaları anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Geniş bant erişimi ve mobil internet kullanımı adına iyi bir yerdeyiz. 2023 hedefleri bağlamında kamu hizmetlerini kolay kılan, topluma her yerde her zaman hizmet sunan bir anlayışla bilişim ilerlemeye devam ediyor" dedi.

Çarpık yapıların önüne geçilmesi, ekonomik ve çevresel sorunların aşılmasında bilişim sistemlerinin büyük rolü olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Şu an afet riskli alanların belirlenmesi, dönüşüm alanlarının planlanmasında bilgi teknolojileri etkin biçimde kullanılıyor, kullanılacak. Bu konuda 81 ilin valiliğine, 81 belediyeye yazı yazarak riskli yapıların belirlenmesi adına faaliyetler başlattık. Bu anlamda yaptıklarımıza coğrafi bilgi sistemleri ve INSPIRE'ın katkıları olacak. Coğrafi Bilgi Sistemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait bir görev. Yani belediyeler, kamu kurumları coğrafi bilgi sistemleri oluşturmak için bize müracaat ediyor. Biz de onlara gereken yardımları yapıyoruz. Umuyorum bu sistemle e-devlet uygulamaları yaygın bir hal alacak. Hizmetlerin niceliği ve niteliği artacak. Mükerrer bilginin önüne geçilecek. Kamuda etkin yönetime katkıda bulunacak. Yatırım ortamı ve prosesleri iyileşecek. Kamu kurumları ve belediyeler arası bilgi paylaşımı artacak" dedi.

Bilgi sistemleri bağlamında kimi belediyelerin ve kamu kurumlarının çabaları bulunduğunu ifade eden Bayraktar, “Biz, bunu ülke sathında yaygın bir hale getireceğiz. Bakanlığımız, kent bilgi sistemi ilkeleri dahilinde yürüttüğü faaliyetler dahilinde sistem mimarisini tamamlamaktadır. Artık bireylere evinden ve masa üstünden her şeyi rahatlıkla görebileceği bir ortam oluşturulacak. Kentsel verilerin paylaşımına imkan tanınacak. Güncel verilerle yerel yönetimlerin gelir takibi, karar aşamaları görülebilecek. Su, elektrik ve doğalgaz gibi bilgiler belirgin kılınacak. Yani güncel bilgilere erişim kolay olacak. Biz, tapu ve kadastroda iyi veriler elde ettik. TAKBİS ile çok amaçlı arsa sistemi kurup diğer kurumlara entegre bir projeyi devreye aldık. Bu minvalde 55 milyon parselin tapu kaydı sayısal ortama aktarıldı. Bunlardan 40 milyonunun tapu ve kadastroya entegrasyonu tamamlandı. Şu an tüm tapu müdürlüklerinde online hizmet veriliyor. E-devletin tapu ayağı tamamlandı. 957 tapu müdürlüğünün veri giriş işlemi bitti. Artık randevu ile online başvuru yapılabiliyor. Müdürlük işlemlerin onaylanıp başladığına dair SMS yolluyor. Tapu işlemleri kolayca yürütülüyor. Tapu dairelerinde beklenmiyor. Taşınmaz bilgileri e-devletten alınabiliyor. Kimlik numaraları ile sisteme girip bilgileri elde ediyoruz. Malum, firmalar yapı denetimi adına incelemelere tabi tutuluyor. Kuşku yok coğrafi bilgi sistemi ile tüm belediyeler tarafından yapı ruhsatları ve iskan müsaadelerinin verilmesi kolaylaşacak. Denetimler çok daha ciddi hal alacak. Denetim sistemleri belediyeler tarafından 3 boyutlu oto foto sistemleri ile takip edilecek" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise toplumların çevre bilincine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Türkiye'de çevreye duyarlığın arttığından söz eden Mutlu, "Bu anlamda bilgi paylaşımı ve üretimi değerli. Buna uygun bilgi ve iletişim tekniğinin ilerlemesi, ortak ağın oluşması mühim. En mühimi de ortada duran ya da üretilen bilgilerin hepimiz tarafından paylaşımıdır" şeklinde konuştu.

İBB Başkanı Kadir Topbaş da belediye olarak coğrafi bilgi sistemine önem verdiklerini, bunun için bir kurumu devreye aldıklarını dile getirdi. Anılan kurumda hayata geçirilecek projelerin INSPİRE kriterlerine uygun olduğunu kaydetti. Topbaş, "Yakında 3 boyutlu navigasyonu hayata geçiriyoruz. Bu, tabletlerde ve telefonlarda İstanbullunun hizmetinde olacak" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler