YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayraktar'dan Mühendislere 'tulum Giyin' Çağrısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinde Çin'den sonra en çok iş...

Bayraktar'dan Mühendislere 'tulum Giyin' Çağrısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinde Çin'den sonra en çok iş alan ülkenin Türkiye olduğunu ancak aynı ölçüde para getiremediklerini belirterek, "Çünkü oyun kurucu değiliz biz. Oradaki projeleri biz yapmıyoruz, oradaki ihale dosyalarını biz hazırlamıyoruz, oradaki konseptleri biz hazırlamıyoruz. Bir nevi taşeron gibi çalışıyoruz" dedi. Bayraktar, Türkiye'nin kalem efendisi değil tulum giyip fabrikada çalışan mühendislere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye Tuğla ve Kiremit Zirvesi, Dedeman Otel’de düzenlendi. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı. Bayraktar, zirvede yaptığı konuşmada tuğlanın önemine işaret ederek, tuğlanın geçmişinin son derece eski olduğunu hatırlattı. Bayraktar, inşaat sektöründe ürünlerin arttığını söyleyerek, çatının esas ürününün kiremit, duvarların ise temelinin tuğla olduğunu vurguladı.

Son on yılda Türkiye’nin büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ifade eden Bayraktar, inşaat sektörünün Türkiye’nin en iyi bildiği iş olduğunu kaydetti. Bayraktar, son on yılda Türkiye’de 5 milyon konut yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin bu süre zarfında ciddi bir tecrübe kazandığını anlattı. Bayraktar, “Tuğla, kiremit ve yan ürünler Türkiye için son derece önemli. Dünyanın çeşitli yerlerinden tuğla geliyor. Artık biz bunların kralını üretiriz, üretiyoruz. Hem ucuz, hem kaliteli, hem çevre dostu, hem çeşitliliği fazla, ebatları çok düzgün. Şimdi bu tecrübemizin yanında yeni bir seferberlik başlattık. Dünyada şehirleşme arttı. Türkiye’de şehirleşme yüzde 77’ye çıktı. Şehirlerde konut ihtiyacı artıyor” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, son on yılda yapılan kentsel dönüşümün orta ölçekli şehirlere bir düzen getirdiğini söyleyerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla şehirlerde motivasyonun arttığını ifade etti. Vatandaşa kentsel dönüşüm çerçevesinde oturduğu konutun yıkılması durumunda, yardım edeceklerini belirten Bayraktar, vatandaşların konutlarını müteahhite kendilerinin vermesi tavsiyesinde bulundu.

Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörünün ciddi şekilde gelişeceğini ifade eden Bayraktar, bunun çok büyük bir hamle olduğunu söyledi. Bayraktar, "Ekonomi canlanacak, işsizlik azalacak, en mühimi, mühendis müşavirlik sistemlerimiz gelişecek. Biz yurt dışında iş alıyoruz. Yurt dışındaki müteahhitlik hizmetlerinde Çin'den sonra en çok iş alan Türkiye. Fakat o denli para getiremiyoruz. Çünkü oyun kurucu değiliz biz. Oradaki projeleri biz yapmıyoruz, oradaki ihale dosyalarını biz hazırlamıyoruz, oradaki konseptleri biz hazırlamıyoruz. Alman, İngiliz, Amerikalı, Japon firmalar hazırlıyor. Şartnamesini, sözleşmesini onlar yazmış. İtalyan fayansı, İran tuğlası yazıyorlar, gidip oradan alıyorlar. Bizim malzemeleri almıyorlar. Bir nevi taşeron gibi çalışıyoruz" diye konuştu. Müşavirlik sisteminin ciddi şekilde geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, bunun mücadelesini verdiklerini ifade etti. Yapı denetim şirketleri için yeni bir kanun yapacaklarını kaydeden Bayraktar şöyle konuştu: "Onları teknik müşavirlik konumuna getireceğiz. Dünyanın her tarafında ofisleri olan, 100 bin teknik eleman çalıştıran müşavirlik firmaları var. Bunlar misyonerlik faaliyetinde de bulunuyor. İş için, kendi kültürünü yaymak için misyonerlik faaliyetinde bulunuyor. Şu anda İngilizce dünya lisanı oldu. Çok menem bir lisan mı. Grameri yok, mantığı yok. Gittiği her yerden kelime alıyor, gittiği her yere kelime veriyor. Müthiş zenginleşti. Bakıyorsun bir Arap İngilizce konuşuyor. Bütün lisanlar Arapça'dan doğmuş. Yunanca elif alfa olmuş, b harfi beta olmuş. Bütün dünya İngilizce konuşuyor. Öbür tarafta Türki Cumhuriyetlere gidiyorsunuz, Rusça konuşuyor. Türkçe anlaşamıyoruz. Osmanlıca 400 yılda gelişti, dünya lisanı oldu. Bir Osmanlı tüccarı gidiyordu, Libya’ya, Tunus’a, Lübnan’a, Arap ülkesine Osmanlıca anlaşıyordu, geliyordu” dedi. Türkçe geleceği olan bir lisan. Son 25-30 yılda müthiş gelişiyor. İnşaat sektörü en çok döviz getiren sektör. Bunu malzemeyle taçlandırırsak müthiş olacak. Teknolojiyi iyi okuyan ara teknik elemanları iyi yetiştirmemiz lazım. Esas olan kalem efendisi değil mühendis olup fabrikada tulumunu giyip çalışan adamlara ihtiyacımız var."

İnşaat malzemeleri sektörünün önemine değinen Bayraktar, “Kentsel dönüşümle bu sektör daha da canlanacak. Çok daha imkan bulacak, iyi iş bulacak. Bunu hep beraber destekleyelim. Halkımıza bunu içselleştirelim, rızasını, talebini arttıralım. Hem Türkiyemizi kaynak israfından kurtaracak yeni yapılara kavuşturalım, hem Afet İşleri’nden kurtaracak şekilde yapılarımızı sağlamlaştıralım, hem de dünyanın konforu olan, parkları, bahçeleri olan bir konsept yakalayalım” şeklinde konuştu.

Bakanlığın projelerinden de bahseden Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye’nin yeni vizyonu olacağını ifade etti.

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat Ekmekçioğlu ise, Türkiye’nin kabuk değiştirdiğini söyleyerek, enerji ve çevrenin önemine değindi. Ekmekçioğlu, geleceği, enerjinin nasıl kullanıldığının şekillendireceğini belirterek, enerji ve çevre ilişkisinin önemine işaret etti.

Bayraktar'dan Mühendislere 'tulum Giyin' Çağrısı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler