Ramazan ayı boyunca günde ortalama 15 saat oruç tutan, hatta sahura kalkılamadığı günlerde tek öğün beslenmeye alışmış kişiler, bayramın gelmesiyle psikolojik olarak normalden daha fazla yemek yeme eğiminde oluyorlar.
Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Çamlıca Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı, “Bir ay boyunca dinlenmiş mideye bayram kahvaltısından başlayarak normalin üzerine yükleme yapmak, hazımsızlık, mide ve bağırsak sorunları ile yüksek tansiyon problemlerine sebep olmaktadır” dedi.
Sevgisini ve saygısını sunduğu ikramlarla gösteren misafirperver toplumumuzda, bu ikramları reddetmek zor ve kırıcı olabiliyor diyen Yağlı, “Sevdiklerinizin sağlığı için bayram ziyaretine gelen misafirlerinize ikramlarınızı yemeleri konusunda ısrarcı olmayın. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, mevsim meyveleri ve kuruyemiş ikram edin” dedi.
Bayramlarım vazgeçilmezi çikolata ve şerbetli tatlılar glisemik indeksi düşük besinler olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürürler. Söz konusu besinlerin yüksek kalori içerdiğinden bayramda kilo alımına neden olduğunun altını çizen Universal Çamlıca Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı, “Çikolata ve şerbetli tatlılar fazla tüketildiğinde hazımsızlık, mide yanması ve bağırsak problemleri ortaya çıkar. Papatya, zencefil, tarçın, limon kabuğu, nane karışımı olan bitki çayları hazımsızlık sıkıntısını bertaraf edecektir. Hipertansiyon hastaları dışındaki kişiler maden suyu ile midelerini rahatlatabilirler. Ancak diyabet hastalarının özellikle her türlü şekerli besinlerden her zaman olduğu gibi bayramda da uzak durması gerektiğini unutmamak gerekir. 60-65 kg'a kadar olan kişilerin günde ortalama 2 litre sıvı alması gerekirken, 65 kg üzeri kişilerin 2,5 litre sıvı tüketmeleri gerekir. Kalorisi yüksek veya yüksek kafein içeren içecekler yerine adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları, ayran, şekersiz kompostolar veya taze sıkılmış meyve suları ile ihtiyacınız olan sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gitmeyi tercih edin. Uzak mesafe ziyaretlerde ise aracınızı ziyaret edeceğiniz yere 10-15 dakika yürüme mesafesi uzaklıkta park edin. Bunları yapılamıyorsanız gün içerisinde kendinize fırsat yaratarak en az 45 dakikalık yürüyüş yapmanız sağlıklı bir bayram geçirmenize yardımcı olacaktır. Şeker ve şeker ürünlerinin güvenilirliğine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yağlı “Bayramda ikram veya hediye olarak aldığınız çikolata ve şekerlerin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından izinli olmasına, son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz