HABER

Bayram öncesi veterinerlerden önemli uyarılar

ANKARA (ANKA)- Kurban Bayramı yaklaşırken, veterinerler vatandaşları kurbanlık hayvan alımında, kesiminde ve kesim sonrasında uymaları gereken hususlarda uyardı.

Türk Veterinerler Birliği, Veteriner Hekimleri Derneği, Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümüyle ortaklaşa bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Türk Veterinerler Birliği Başkanı Mehmet Alkan, kurban bayramında, yaklaşık olarak 600 bin büyük baş ve 2 milyon küçük baş hayvanın nakli ve kesiminin yapıldığını belirterek, "Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır" dedi. Hayvanlardan insanlara bulaşan 200'den fazla hastalık olduğunu vurgulayan Alkan, hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramında görülme sıklığının yüzde 30 oranında arttığını ifade etti.

-KURBANLIK HAYVAN ALIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-

Vatandaşların kurbanlık hayvan alırken dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu ifade eden Alkan, veteriner sağlık raporu, menşe şahadetnamesi olmayan ve sığır, manda gibi büyük başlarda küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların alınmaması gerektiğini ifade etti. Alkan şöyle konuştu:

"Çok zayıf, gebe olan, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünüşü cansız olan, ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı, aşırı tepkili veya duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir."

Kurbanlıkların kesiminin, sağlık açısından mutlaka belediyenin kurmuş olduğu kesim yerlerinde yapılması gerektiğini belirten Alkan, cadde ve otoyol kenarlarında, sokaklarda kurban kesilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

-KURBAN KESİMİNDE VE KESİM SONRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Başkanı İrfan Erol, kurban kesiminin mutlaka askılarda yapılması gerektiğini belirterek, hayvanın iç organlarının bir an önce çıkarılması, hayvan dışkısının yenilebilir organlara bulaştırılmaması gerektiğini ifade etti. Kesim sırasında hijyene çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Erol, kesim yerinin ve kesim yapan kişinin temiz olmasının önemli olduğunu vurguladı.Kesim sonrasında da etin veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Erol şunları söyledi:

"Etin olgunlaşmasının beklenmesi oldukça önemlidir. Et kesildiği gün tüketilmemelidir. Kesimden bir gün sonradan itibaren etin tüketilmesi gerekir. Ayrıca etlerin muhafazası da sağlık açısından önemlidir. Etleri küçük porsiyonlar halinde muhafaza etmek, üst üste koymamak gerekir."

Konuyla ilgili konuşan Ankara Bölgesi veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nuri Çağış da, kurbanlık hayvanın kesimden önce 8 saat dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hayvan alımının dini vecibelere göre yapılması gerektiğini söyleyen Çağış, "Kesimden sonra kanın iyice akıtılması gerekir" diye konuştu. Çağış, hayvanın derisinin dikkatli bir şekilde yüzülmesi ve derinin üzerinde et, yağ parçaları kalmaması gerektiğini vurguladı.

-"KÜÇÜK BAŞ HAYVAN SAYISI AZALIYOR"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Abdullah Baytaz, Türkiye'de koyun varlığının 4'te 3'ünün azaldığını ifade etti. Baytaz, "Hızlı şehirleşmeyle hayvan varlığı buhar oluyor. Bu büyük baş hayvanlar için de geçerli maalesef böyle giderse biz kurban bayramında kesecek koyun bulamayacağız" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler