Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde yıkılan ve 24 kişiye mezar olan Bayram Oteli ile ilgili ilk duruşma bugün görüldü. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın tek tutuklu sanığı olan Bayram Oteli’nin sahibi Tevfik Bayram, yaşanan ölümlerden dolayı çok pişman olduğunu söyledi. Binalarının iki kez teknik ekipler tarafından incelendiğini belirten Bayram, “Keşke o ölenlerin yerine ben ölseydim.” dedi.
Van’da geçtiğimiz yıl meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde yıkılan Bayram Oteli ile ilgili ilk duruşma Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı olan Tevfik Bayram, tutuklu bulunduğu Bitlis E Tipi Cezaevi’nden getirilip duruşmanın yapılacağı Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Saat 11.00’da başlayan duruşma yaklaşık 5 saat sürdü. Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün yanı sıra depremde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz’ın eşi Gönül Yılmaz ve Cem Emir’in babası Mehmet Ali Emir ile ölenlerin yakınları da takip etti.
Duruşmada ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Ardından Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serdar Yüce, Tevfik Bayram’a daha önce verdiği ifadelerine katılıp katılmadığını sordu. Bunun üzerine Tevfik Bayram, daha önce verdiği ifadelerine katıldığını ancak önceki ifadelerinde işletmecisi olduğu otelin işletmeciliğini 2003 yılında değil 2008 yılında devraldığını söyledi.
"KEŞKE O ÖLENLERİN YERİNE BEN ÖLSEYDİM, ÇOK PİŞMANIM"
Bayram, mahkemedeki ifadesinde, söz konusu olan bina 1964 yılında inşaatına başlandığını ve 5 yılda tamamlandığını kaydetti. Karadeniz Teknik Üniversitesi raporlarında binanın 1975 yılı yönetmeliğine tabi tutulduğunu belirten Tevfik Bayram, “Bu tarihte bina tamamlanmadığı için 1962 yılı yönetmeliğine göre değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 23 Ekim depreminin ardından binamızı kapattık. 5 – 6 gün boyunca müşteri almadık. Daha sonra binamızın altında bulunan Albaraka Türk bankası teknik eleman göndererek binayı inceletti. Teknik elemanların yaptığı incelemede binanın sağlam olduğu belirtildi. Ancak o teknik raporlar elimizde yoktur banka merkezinden istenebilir. Binamız sigortalıydı. Aksa Sigorta ekspertiz göndererek binamızı inceletti. Yapılan incelemelerde binada boya çatlaklarının olduğunu ve gözle görülür bir hasarın olmadığını belirterek bize 10 bin 520 TL hasar ödemesi yaptı. Bunun da belgeleri mevcuttur. Ayrıca otelimizde AFAD mühendisleri de kalmaktaydı. Onlarda binanın sağlam olduğunu, gözle görülür bir şey olmadığını söylediler. Bizde bunun üzerine müşteri almaya başladık. Hatta ben ve kardeşim Aslan Bayram otelde kalıyorduk. Ben depremden 20 dakika önce otelden ayrıldım. Kardeşim Aslan ise enkazdan çıkarıldı. Binanın yıkılacağını nereden öngörebilirdik. Bilemezdik. Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum. Ancak çok pişmanım. Oteli açtığım ve insanlar öldüğü için çok pişmanım. Ben daha önce avukatıma ‘keşke ben ölseydim de bu olaylar yaşanmasaydı, o ölenlerin yerine ben ölseydim.’ dedim” diye konuştu.
“MÜVEKKİLİM GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLDİ”
Daha sonra söz alan Tevfik Bayram’ın avukatı Mehmet Denizoğlu, savunmasını yazılı verdi. Suçlamalara itiraz eden Denizoğlu, bir de sözle savunma yaptı. Denizoğlu savunmasında, “ Karadeniz Teknik Üniversitesi bilirkişi raporu Bayram Oteli 6 katlı olmasına rağmen raporu 7 katlı olarak düzenlemiştir. Bunu niye yaptığını açıkçası anlamış değiliz. Binanın projeleri deprem esnasında binada olduğu için kaybolmuştur. Ancak statik projesinin dosya numarası yazılı ifademizde yer almaktadır. Ondan ulaşılabilir. 1999 yılında İstanbul’daki depremde Veli Göçer kurban seçildi. 2011 yılındaki Van depreminde de müvekkilim kurban ve günah keçisi seçilmiştir. Depremle ilgili birçok dosya bulunmasına rağmen sadece bu dava gündeme geliyor. Aynı konu ile ilgili Erciş’te bulunan Salih Ölmez tutuksuz yargılanıyor. Müvekkilim, Tevfik Bayram’ın tutukluluk halinin kaldırılarak tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum. ” diye konuştu.
Duruşmanın savcısı Tevfik Bayram’ın daha önce kaçmaya teşebbüs ettiğini hatırlatarak tutuksuz yargılanma talebinin reddedilmesini istedi.
ÖLENLERİN YAKINLARI DAVAYA MÜDAHİL OLDU
Davada otelde ölenlerin yakınları sırası ile davaya müdahil olma talebinde bulundu. Bu sırada müdahillik talebinde bulunan Serdar Karabulut’un kardeşi Sibel Karabulut yaptığı kısa açıklama ile herkesi ağlattı. Sibel Karabulut'un mahkemede, “Ağabeyimin gençliğini aldı. Genç acısı nedir görsün. Ömrümüzü bitirdi. 24 ailenin evine ateş düştü. Hakkımızı helal etmiyoruz. Ömrü boyunca inşallah vicdanı sızlayarak yaşar.” sözleri mahkeme salonundaki herkesi ağlattı. Mahkeme heyeti ailelerin müdahillik taleplerini kabul etti.
“TUTUKLU YARGILANACAK”
Daha sonra müşteki avukatları söz aldı. Müşteki avukatları yazılı beyanda bulunacaklarını ve delillerin toplanması için ek süre talebinde bulundu. Avukatların konuşmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti Tevfik Bayram’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek delillerin toplanması ve eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 22 Ocak 2013 tarihine ertelendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz