ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Ramazan Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla yoğunlaşan seyahatler sonucunda tatilcilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla turizm sektörüne yönelik denetimlerin sürdüğünü, denetimler sırasında sözleşme esaslarına aykırı paket tur düzenleyenler hakkında da cezai işlem uygulanacağını bildirdi.
Bakan Coşkun konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, paket turlar konusunda tüketiciler tarafından bakanlığa ulaşan şikayetler arasında, kayıt yaptırılan turların iptal edilmesi, tur içi sözleşme imzalandıktan sonra ekstra ücret talep edilmesi, paket tur firmasının sözleşmedeki taahhütlerin yerine getirilmemesi veya kısmen yerine getirmesi, tur iptalleri sonrası tüketiciye iade edilmesi gereken tur ücretlerinin kanuni süreden daha geç iade edilme, turların tanıtım için yapılan reklam ve ilanlarda farklı fiyatlar belirtilmesi, paket tur sözleşmesinde belirtilen otellerin konfor ve hijyen şartları bakımından kötü durumunda olması yönünde şikayetler geldiğini belirtti. Coşkun, paket tur şikayet olarak adlandırılan bu tür şikayetlerdeki dikkat çekici artış nedeniyle Türkiye'de faaliyet gösteren tur operatörleri ve seyahat acentelerinin önce uyarıldığını daha sonra da denetime alındığını kaydetti. Coşkun, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle paket turlar da kanun kapsamına alındığını anımsattı.
Türecinin Korunması Hakkında Kanunda yapılan değişiklik ve çıkarılan uygulama yönetmeliği uyarınca, paket tur başlamadan önce yazılı bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğu belirten Bakan Coşkun, yapılan paket tur sözleşmelerinin en az 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlemesi gerektiğini dile getirdi. Paket tur sözleşmelerinin iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan haksız şartlar içermemesi gerektiğinin altını çizen Coşkun, aksi durumunda bu hükümlerin geçersiz olacağını ifade etti.
Seyahat Acentesinin paket tur hakkında bilgi isteyen tüketiciye tanıtım amaçlı bir broşür vermek zorunda olduğunu vurgulayan Coşkun, broşürün içerdiği hususların seyahat acentesi için bağlayıcı olduğunu söz konusu özelliklerde yapılacak değişikliklerin ancak broşürde açıkça belirtilmek ve sözleşme akdedilmeden önce tüketiciye bildirilmek şartıyla sözleşme akdedildikten sonra ise tarafların açık mutabakatı ile değiştirilebileceğini belirtti. Coşkun şunları kaydetti:
"Liman ve havaalanına iniş vergileri gibi harç, vergi ve ücretler ile döviz kurlarından kaynaklanan fiyat değişiklikleri hariç olmak üzere sözleşmede öngörülen fiyat ve koşullar değiştirilmez. Bunlarda değişiklik yapılması halinde tüketicinin sözleşmeden cayma hakkı vardır. Bu durumda, seyahat acentesi tüketicinin ödemiş olduğu parayı 10 gün içinde iade etmek zorundadır. Seyahat acentesinin sözleşmeyi feshetmesi halinde tüketici uğradığı zarar oranında tazminat hakkına sahip olur. Ayrıca, seyahat acentesi, tüketicinin o güne kadar yaptığı tüm ödemeleri ve tüketiciyi borç altına sokan tüm belgeleri 10 gün içinde tüketiciye iade etmek zorundadır." Paket tur sözleşmelerine aykırı bir durumla karşılaşılması ve sorunun satıcıya iletildiği halde çözümün sağlanamaması durumunda uyuşmazlığın çözümü için şikayet konusunu içeren bir dilekçe ve ekinde konuya ait belgelerle birlikte ikamet edilen yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemeleri'ne başvurulması gerektiğinin altını çizen Bakan Coşkun, yapılacak olan denetimler sırasında belirlenecek yönetmelik hükümlerine aykırı paket tur düzenleyenlere 4077 sayılı kanunun 25. maddesinin ikinci fıkrasına göre, sözleşme başına 156 YTL idari para cezası uygulanacağını kaydetti.