Bayramda yenilen yemek miktarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Diyet ve Beslenme Bölümü Uzman Diyetisyen Fatma Arslan, "Herşeyden önce çikolata ve tatlı tüketimi; mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi hastalıklara yol açar. Bu gerçeğin yemek yerken göz önünde bulundurulmasında fayda var. Bu tip yiyecekler vücuda sadece boş enerji sağlar. Bu enerjinin yoğun olarak yağ ve şekerden sağlanıyor olması kolesterol ve diğer kan yağları yüksek kişiler için bir takım sorunlara yol açar. Bu gerçeğin yemek yerken göz önünde bulundurulmasında fayda var. Bu tip yiyecekler vücuda sadece boş enerji sağlar. Bu enerjinin yoğun olarak yağ ve şekerden sağlanıyor olması kolesterol ve diğer kan yağları yüksek kişiler için bir takım tehlikeler oluşturur. Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüşerek depolandığı ve böylece şişmanlığa da neden olduğu unutulmamalıdır" uyarısında bulundu.
SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Uzman Diyetisyen Fatma Arslan, bayramda sofralara getirilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ailesinde ve kendisinde kalp hastalığı, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı olanlar, bunun dışında yaşlılar, özellikle de çocuklar tükettikleri çikolatalar ve sindirimi zor olan hamur tatlılarının miktarı konusunda oldukça dikkatli olmalılar. Çikolata ve tatlıya düşkün olan küçüklerin fazla tatlı yemeleri mide bozulmasına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Tatlı olarak hamurlu ve kızartma şeklinde yapılanlardan ziyade daha hafif olarak bilinen sütlü tatlılar tercih edilmeli, çikolata ve tatlı bir arada yenilmemelidir" şeklinde konuştu.
Arslan, oruç tutanların Ramazan ayının bitmesiyle özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, "Ramazan boyunca gün boya boş kalan mideler bayramda birdenbire doldurulmamalıdır. Böyle ani bir yükleme oruç tutanların ve özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmalarına neden olabilir. Bayram için hazırlanan besinleri azar azar ve sık sık yiyin. Bilinçsizce tüketilen besinler mide ve bağırsaklarda rahatsızlıklara yol açabilir. Şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları olanların bayramın verdiği rahatlıkla bu besinleri fazla tüketerek sağlıklarını tehlikeye atmamaları gerek. Mümkün olduğunca azar azar ve sık yemek yenmelidir. Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmemelidir" açıklamasında bulundu.