HABER

Bayramda kolesterole dikkat!

Kurban Bayramı'nda beslenme alışkanlıkları konusunda uyarıda bulunan Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Fazla et, hamur işi ve çikolata tüketilmesi, kolesterol düzeyinde ani yükselmelere neden olabilir ve buna bağlı sağlık sorunları gelişebilir" dedi.

Bayramda kolesterole dikkat!

Türk Kardiyoloji Derneği'nin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 9 milyon kişinin kolesterol düzeyi sınır değerlerin üzerinde bulunuyor. Kalıtımsal olarak ülkede iyi kolesterol düzeyinin de düşük olması kalp hastalıkları açısından önemli bir risk oluşturuyor.

Prof. Dr. Koptagel İlgün, konuyla ilgili değerlendirmesinde, sağlık açısından kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl.'nin altında olması gerektiğine dikkat çekti. İlgün'e göre, kolesterol içeriği fazla olan gıdalarla beslenilmesi, şişmanlık, hareketsizlik, stres, tiroit bezinin az çalışması, şeker, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar, hormon, idrar söktürücü ve tansiyon ilaçları kolesterol düzeyini artırıyor.

KRONİK SAĞLIK SORUNLARI OLANLAR DİKKAT!

Prof. Dr. Koptagel İlgün, yaklaşan Kurban Bayramı'nda fazla miktarda et, yağlı yemek ve hamur işlerinin tüketilmesinin kolesterol düzeyini artıracağına dikkat çekerek, "Özellikle diyet yapması gereken kronik sağlık sorunları olan kişiler için ciddi sağlık sorunları oluşabilir" dedi.

"BAYRAMDA İLAÇLARI AKSATMAYIN"

İlgün değerlendirmesinde, "Kurban Bayramı'nda fazla et tüketildiği bir gerçek. Etin hem taze hem de yağ oranının fazla olması sorunu büyütüyor. Diğer taraftan, bayram ziyaretlerinde etin yanında kandaki kolesterol oranını etkileyen hamur işi tatlılar, çikolatalar ikram ediliyor. Bunlara hareket azlığı da eklenince sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimali artıyor. Özellikle kalp-damar hastalığı olanlarda, şeker ve böbrek hastalarında, ayrıca kolesterol tedavisi görenlerde vücudun dengesi bozuluyor. Şeker, tansiyon, kalp ilacı kullanan kişilerin bayramda ilaçlarını aksatmamalarını öneriyoruz" diye konuştu.

"HEM YAĞSIZ HEM AZ MİKTAR OLMALI"

Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Günlük tüketilen et hem yağsız olmalı hem de miktarı azaltılmalı" diyerek tavsiyelerini şu şekilde sıradı:

"Etin yanında, diğer hazmı zor ve tatlılardan kaçınılmalı. Tansiyon ve kalp problemi olanlar bir kereden bir şey olmaz dememeli, tuzsuz ve yağsız et tercih etmeli. Bayram süresince sebze, meyve yemeye özen gösterilmeli. Bol su içilmeli. Bu sayede et ve hamur işi gıdaların tüketilmesi de azaltılmış olur. Ayrıca sağlık durumu iyi olanlar da düzenli yürüyüş yapmayı ihmal etmemeliler."

En Çok Aranan Haberler