HABER

Bayramda kronik hastalığı olanlar dikkat

Bayramlarda kırmızı et, tatlı ve hamur işleri tüketiminde aşırıya kaçmak herkes için sakıncalı ama özellikle kronik bir hastalığınız varsa beslenmenize daha fazla dikkat etmenizde fayda var.

Bayramda kronik hastalığı olanlar dikkat

Kırmızı et ve tatlı tüketiminin artması; sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalması, kronik hastalığı bulunanlar için sıkıntı yaratabilir. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç’in özellikle dikkat çektiği grup ise kalp, tansiyon ve diyabet hastaları. Enç, bu hastalarda risk oluşmaması için mutlaka etin tüketim şekline ve miktarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Etlerin hafif veya orta sıcaklıkta, uzun sürede pişirilmesini öneren Enç, yüksek sıcaklıkta pişen etlerin protein ve bazı vitamin değerlerinde azalma olabildiğini söylüyor. Haşlama, ızgara ve buğulama yöntemiyle pişirilen etlerin sindiriminin, yağda kızarmış etlere nazaran daha kolay olduğunu belirten Enç, şeker ve şeker içeren besinlerin kan şeker düzeyinde ani dalgalanmalara yol açtığını hatırlatarak, “Ev baklavası, lokma, tulumba gibi ağır ve şerbetli tatlılar yerine; sütlaç, komposto, hoşaf, kabak tatlısı gibi sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir” diyor.

TERCİHİNİZ POSALI BESİNLER OLSUN
Bayram beslenmesinde dikkat edilecek diğer noktalara da değinen ve lifli besin tüketiminin artırılmasını öneren Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, posalı besinlerin kan şekerini, tansiyonu ve kolesterolü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Posalı gıdalar midede su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını artırırlar. Kabızlığı önlemeye, böylelikle kilo vermeye yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden kuru baklagilleri, kepek, çavdar, yulaf ekmeğini, pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar var. Soyulmadan yenilebilenleri sebze ve meyveleri de kabukları ile tüketmek, posa alımını arttırmaya yardımcı olacaktır.”

SUYU VE SPORU İHMAL ETMEYİN
Günde 10 ile 14 bardak su içilmesini öneren Enç’in hem kilo kontrolünün hem de sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı egzersiz hakkındaki görüşleri ise şöyle: “Bayram süresince kilo almak istemiyorsanız mutlaka spor yapmalısınız. Dünya Sağlık Örgütü en çok tempolu yürümeyi önermektedir. Bunun dışında; çok hafif tempoda koşma, bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik, jimnastik tarzı kalbi çalıştıran sporların yapılması da uygun görülmektedir. Haftanın 4-5 günü 45-50 dakika egzersiz yapmak yeterli olacaktır. Amaç; metabolizma hızını düşürmemek, kilo verirken bir noktada ağırlığın sabit kalmasını önlemek, verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamak ve en önemlisi sağlıklı yaşamaktır.”

En Çok Aranan Haberler