HABER

Bayramda sağlıklı beslenmek için et tüketimine dikkat!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan, Kurban Bayramı'nda gereğinden fazla miktarda et tüketilmesinin birçok rahatsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundu. Aşırı miktarlarda kırmızı et tüketiminin yanında, uygulanan pişirme tekniklerinin de önemli olduğunu vurgulayan Ayhan, "Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir" dedi.

Bayramda sağlıklı beslenmek için et tüketimine dikkat!

Diyet Uzmanı Evrim Ayhan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gün sonra Kurban Bayramı'nın kutlanacağını hatırlatarak, "Et, sindirimi zor olan bir besin öğesidir. O nedenle de, midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır. Sağlıklı kişilerde ise mideyi koruyucu olması düşüncesi ile aşırı miktarlarda tüketilmemesinde yarar vardır" diye konuştu.

Diyabet, tansiyon ve kalp-damar hastalarının aşırı miktarlarda et tüketmelerinin sakıncalı olduğunu söyleyen Ayhan, "Aşırı miktarlarda ve uygun koşullarda pişirilmemiş etler, tansiyonun ve şekerin yükselmesine neden olur. Doymuş yağların aşırı miktarlarda tüketimi, kalp-damar hastalıkları için sakıncalıdır. Etin fazla miktarda doymuş yağ içerdiğini de hatırlatmalıyım" dedi.

AŞIRI ET TÜKETİMİ KABIZLIĞA NEDEN OLUYOR

Diyet Uzmanı Ayhan, etin posalı bir yiyecek grubu olmadığını belirterek, "Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda, kabızlık problemi ile karşılaşılabilinir. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir" diye konuştu.

"ETİ, YEŞİL SALATAYLA YİYİN"

İyi bir protein kaynağı olan kırmızı ette demirin oldukça fazla miktarlarda bulunduğunu ifade eden Ayhan, "Bu demirin vücut içinde biyo yararlılığını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar vardır. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti, bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebiliriz" dedi.

TAZEYKEN TÜKETMEYİN!

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan, kesilen kurbanlık hayvanların etlerinin tazeyken hemen tüketilmemesi gerektiğini kaydederek, "Hayvanlar ilk kesildiklerinde, 'ölüm sertliği' dediğimiz sertlikte olur. Bekledikçe metabolizma ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik yavaş yavaş kaybolur. Kümes hayvanlarında ölüm katılığı 1 saatte geçer. Sığır, koyun gibi hayvanların ölüm sertliği 0 derecede 10 gün içinde, 15 derecede 3 günde kaybolur ve et yenecek konuma gelir" diye konuştu.

ÇÖZDÜRÜLEN ETİ TEKRAR DONDURMAYIN

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde, birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıda sarılıp -2 derecedeki buzdolabında birkaç hafta saklanabileceğini anlatan Diyet Uzmanı Ayhan, "Etler soğuk depolarda -32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Donmuş etler, soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir" dedi.

En Çok Aranan Haberler