ÇANAKKALE (A.A) - Bayramiç Belediyesi'nce düzenlenen "Tohum Takas Şenliği" etkinlikleri kapsamında, "Tohum Çalıştayı" yapıldı.
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, çalıştayda yaptığı konuşmada, yerel tohumların korunması ve sürekliğin sağlanması konusunda bilgi verdi.
Köy çeşitliliği ile yerel tohumların, hayata zenginlik kattığını, hastalıklara karşı dirençli olmayı sağladığını ifade eden Özkaya, bugün dünyanın önde gelen 10 firmasının ticari tohum satışlarının yarısından çoğunu gerçekleştirdiğini söyledi.
Tohumun kontrolü ve araştırmanın az sayıda elde toplanmasıyla dünya gıda arzının giderek tehditlerle karşılaştığını ifade eden Özkara, şöyle dedi:
"Bu eğilimin bir sonucu olarak, binlerce çeşit yok olmuş, tarımsal üretim giderek suya, makinelere, tarım kimyasallarına bağımlı hale gelmiş. Çiftçiler dünyada yok olmaya başlamış, açlık büyümeye devam etmiş, yediğimiz besinler lezzetini ve çeşitliliğini kaybetmeye başlamıştır. Bitki ıslahı giderek özel firmalar tarafından finanse edilmekte ve giderek az sayıda firmanın çıkar ve amaçlarına hizmet etmektedir."
Tohum İzi Derneği Moderatörü Olcay Bingöl de sertifikasyon sistemi hakkında bilgi verdi.
Organik Tarım Sertifikası ile Katılımcı Sertifikasyon Sistemleri arasındaki farklılığı anlatan Bingöl, Katılımcı Sertifikasyon Sistemi'nin güvene dayalı, kadın ve erkeğin eşit katılımı, sosyal dayanışma sistemi olduğunu bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz