KADIN

Bayraminiz Kabus Olmasın!

Ağır et tüketimi, hamur işleri, tatlılar bayramınızı kabusa çevirir.

Bayraminiz Kabus Olmasın!

Kurban bayramlarında ağır hamur işleri, şeker, çikolata ve diğer tatlılara ilaveten et tüketimi de doğal olarak artıyor bu da kimi sağlık sorunlarını tetiklerken taze et yemeye alışkın olmayan kesim için pişirmeden saklamaya çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. M-Onep Klinikleri’nden Diyetisyen Banu Eroğuz Demirözü; kurban bayramında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekli konular hakkında bilgiler verdi.

“Her yaş grubundan bireyin günlük beslenmesinde yeterli miktarda protein bulunması gerekir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılan proteinlerden en fazla eti tüketmekteyiz.
Kurban bayramlarında et tüketimi vücut ihtiyacının üzerinde seyreder ve bu durum kimi rahatsızlıkları tetikler. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon ve gut başta olmak üzere hazımsızlık, kabızlık gibi birçok rahatsızlığın görülme riski kurban bayramlarında artmaktadır. Ayrıca fazla et tüketen kişilerde hiperlipidemi de görülür. Hiperlipidemi; damar tıkanıklığına sebep olan kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarının miktarının kanda normal sınırların üzerine çıkması durumudur. Bu da kalp krizine uzanabilen sorunları getirir. Kan lipit düzeyleri yüksek kişilerin kırmızı et tüketimine dikkat etmelerini önemle tavsiye etmekteyiz. Benzer şekilde sakatatlar da yüksek oranlarda kolesterol içerdiklerinden dikkatli tüketilmelidir.

Et tüketirken şunlara da dikkat edildiğinde besin değerinden yeterince yararlanmış oluruz
•Et yemeğinin yanında yenilecek taze yapılmış bir salata içerdiği C vitamini sayesinde etin içindeki demirin emilimini artıracaktır. Ayrıca et posadan fakir bir besin olduğundan salata o öğünün posa oranını da dengeleyecektir.
•Kesilen etlerin saklama koşulları da çok önemlidir. Doğru saklama koşullarının sağlanması mikroorganizmaların üremesine engel olurken besin öğeleri kaybını da en aza indirir. Uygun şekilde temizlenip paketlenen etler buzdolabının soğutucu kısmında 3-5 gün, derin dondurucu kısmında ise 3 aya kadar saklanabilir.
•Taze kesilen etler ‘ölüm katılığı’ adı verilen bir sertlik oluşur. Bu durum pişirmede de sindirimde de zorluğa yol açacağından etlerin buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra tüketilmesi önerilir.
•Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise uygulanan yanlış pişirme yöntemleri sebebiyle etlerde meydana gelen protein, vitamin ve mineral kayıplarıdır. Etlerin yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına sebep olur. Bu yöntemler ayrıca fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına da yol açabilmektedir. Dolayısıyla etlerin buğulama, ızgara ve haşlama şeklinde pişirilmesi sağlık açısından daha doğrudur”.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler