HABER

BDDK ve TMSF bankaların profilini çıkarıyor

ANKARA(ANKA)-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), bankaların profilleri ve farklılıklarını ortaya koyarak, bankacılık sektöründeki riskleri analiz edecek. Fon ve BDDK "Risk Bazlı Prim Sistemi" üzerindeki çalışmalarına hız verirken, mevduat sigortası sisteminin iyileştirilerek, sektörün gözetiminin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Son yıllarda yaşanan banka operasyonları ile 20'nin üzerinde bankaya el konulurken, sektördeki riskler de bir bir ortaya çıktı. BDDK ve TMSF, bankacılık sektöründeki gelişmeleri dikkate alarak "Risk Bazlı Prim Sistemi" üzerinde çalışma başlattı. Birkaç aydır süren bu çalışma kapsamında, bankaların profilleri ve farklılıkları ortaya çıkarılıyor. Sektörün denetiminden sorumlu olan BDDK ile görevi mevduat sigortacılığı olan TMSF, ortak bir model oluşturarak, sektöre ilişkin bilgi paylaşımı sağlayacak. Her iki kurum uzmanlarınca oluşturulan Eşgüdüm Komitesi çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, bankaların risk analizleri yapılarak, uygun bir prim sistemi kurulacak.

SEKTÖR DAYANIKLILIĞI ARTACAK

Bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma, kapsamında sermaye yeterliliği, risk yönetimi, kredi ve iştirak sınırlamaları, kredi karşılıkları, uluslararası muhasebe standartlarına uyum, bağımsız denetim ve yabancı ülke denetim organları ile işbirliği alanlarında yoğunlaştı. Yapılandırma programının ikinci ayağını da, Türk bankacılık sisteminin güçlü sermaye yapısı ile piyasa disiplini içerisinde etkin bir aracılık faaliyeti göstererek, gerçek bankacılığa geçiş oluşturdu. Bu kapsamda mevduat sigortası sistemi gözden geçirilerek, uluslararası normların yakalanması, sektörde aracılık maliyetlerinin azaltılması ve sektördeki düzenleme, gözetim ve denetim yapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Mevduat sigortası sisteminin iyileştirilmesi amacıyla, tam garanti uygulamasının, mali sistemde ve finansal göstergelerde istikrarın sağlanması ile risk bazlı gözetim uygulamasına geçilerek bankacılık gözetiminin güçlendirilmesi hedefleniyor.

En Çok Aranan Haberler