Ankara - BDDK'nın 2005 yılının Haziran-Aralık dönemi geçici verileri üzerinden hazırladığı "Bankacılık Sektörü Risk Değerlendirme Raporu" yayımlandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, son yıllarda ekonominin genelinde yaşanan olumlu gelişmelerin, bankacılık sektöründeki riskleri azaltıcı yönde etki yaptığını belirtti.
Raporda, ekonominin genelinde yaşanan büyümenin, bankaların plasmanlarında da artışa yol açarak portföylerde riske maruz tutarların artmasına neden olduğu da kaydedildi.
Söz konusu dönemde ekonomideki olumlu gelişmeler ve YTL'ye güvendeki artışa paralel olarak, Türk parası cinsinden kredilerde de önemli artışlar olduğu bildirilen raporda, tutar olarak kredilerin artış trendi içinde bulunmasının, aracılık fonksiyonu ve reel sektörün fonlanması açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirildiği ifade edildi.
Bu gelişmenin ekonomik büyüme, istihdam artışı ve istikrara katkıda bulunacağı belirtilen raporda, şu görüşlere yer verildi: "Diğer taraftan kredi tutarlarında yaşanan artışlar, bankaların kredi riskine maruz pozisyonlarını da arttırmaktadır. Brüt tahsili gecikmiş alacaklar tutarının Haziran 2005-Aralık 2005 dönemi arasında yükselmiş olması, zarara dönüşme potansiyeli yüksek bu krediler nedeniyle maruz kalınan geri ödenmeme riskini arttırmaktadır.
Ancak tahsili gecikmiş alacaklarda karşılıklandırma seviyesinin halihazırda oldukça yüksek olması ve net tahsili gecikmiş alacakların incelenen dönemde yatay bir seyir izlemesi, bu riski sınırlayıcı bir etken durumundadır."
Bu dönemde kredilerin ortalama vadesinin uzadığına da dikkat çekilen raporda, vadelerin uzamasının kredi riskini arttırdığı da ifade edildi.
Raporda, analiz döneminde en önemli artışın tüketici kredilerinde gözlemlendiği de kaydedildi.
Risk Değerlendirme Raporunda, belirtilen dönemde teminatsız kredilerin oranının arttığı, dolayısıyla tahsili gecikmiş alacakların teminatlandırılma oranının da gerilediği vurgulandı.