YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BDP Eşbaşkanı Demirtaş: Ergenekon Fırat'ın doğusuna uzanmak zorunda

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ergenekon'da derin devlete ulaşmak isteniyorsa Fırat'ın doğusuna uzanmak zorunda olunduğunu söyledi....

BDP Eşbaşkanı Demirtaş: Ergenekon Fırat'ın doğusuna uzanmak zorunda

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ergenekon'da derin devlete ulaşmak isteniyorsa Fırat'ın doğusuna uzanmak zorunda olunduğunu söyledi. Uludere olayını Birleşmiş Milletler'e taşıdıklarını açıklayan Demirtaş, yarın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Partisinin grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Hakkari kent merkezinde bir bombanın patlatıldığını hatırlatarak bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırıyı açık ve tereddütsüz bir şekilde kınadıklarını ve sorumluların kimse açığa çıkarılması için objektif soruşturmayı takip ettiklerini dile getiren Demirtaş, valinin patlama sonrası yaptığı açıklamayı eleştirdi. Hükümetin geçmişte olduğu gibi Hakkari'deki patlamada da karnesinin zayıf olduğunu savunan Demirtaş, yaralı polislerin olduğunu, ancak olmadığına ilişkin iddialar bulunduğunu ileri sürdü.

Uğur Mumcu'nun öldürülüşüyle ilgili Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi bir örgütün ortaya çıkarılamadığını iddia eden Demirtaş, aradan geçen bunca zamana kadar Mumcu olayının aydınlatılamadığını ifade etti. Silopi'de 2001 yılında kaybedilen iki kişi konusunda da bir gelişme olmadığını dile getiren Demirtaş, yarın bir anma programı düzenleneceğini ve katılımın yüksek olmasını istedi. Şırnak Alay Komutanı Levent Ersöz'ün bugün Ergenekon tutuklusu olduğunu hatırlatan Demirtaş, soruşturmanın defalarca derinleştirilmesi için başvuru olmasına rağmen Ersöz'e konuya ilişkin tek bir soru dahi sorulmadığını savundu. Ergenekon soruşturmasının bu yüzden eksik olduğunu ileri süren Demirtaş, tutuklu olan askeri yetkili bürokratlarının işkence, köy yakmaların sorumluları olduğunu iddia etti.

"Savcı bir tek soru sormaz mı?" diyen Demirtaş, bununla ilgili binlerce olay, vaka olduğunu savundu. Bölgede bunun adının faili meçhul değil, belli olduğunu ve devlet yetkililerinin elini kolunu sallayarak bu cinayetleri işlediklerini ileri süren Demirtaş, JİTEM'in merkezi olan Silopi'deki olayların aydınlığa kavuşturulmadan deşifre edilmesinin bir anlamı bulunmadığını savundu. Ergenekon'da derin devlete ulaşmak isteniyorsa Fırat'ın doğusuna uzanmak zorunda olunduğunu vurgulayan Demirtaş, aksi halde derin devletle mücadele edildiği konusunda hükümetin kendilerini ikna edemeyeceğini ifade etti.

Restorasyon çalışmaları nedeniyle yapılan kazılar sonucu bu kemiklerin ortaya çıktığını, bir emirle bu kazının yapılmadığını anlatan Demirtaş, bu olayı takip ettiklerini ve takipçisi olacaklarını belirtti. Onun gibi binlerce kemiğin o topraklarda bulunduğunu ileri süren Demirtaş, Kürtlerin ruh hali anlaşılacaksa herkesin bu pencereden bakması gerektiğini savundu. Geçmişle yüzleşmek, bunun için özür dilemenin aydınlık gelecek için şart olduğunu, aksi halde karşılıklı güvenin tesisinin zor olduğunu iddia eden Demirtaş, bunların aydınlatılmasının herkesin yararına olduğunu vurguladı. "Barışa giden yol, toplumsal kardeşliğe, huzura giden yol ancak bu taşların döşenmesiyle olabilir." diyen Demirtaş, barışın vicdan ve yürek işi olduğunu söyledi. Olanların tümünün açığa çıkarılmasının sadece savcıların değil Parlamentonun da görevi olduğunu anlatan Demirtaş, konuya ilişkin araştırma önergesi verdiklerini hatırlattı. Yakın geçmişle yüzleşmek için bir fırsat olduğunu dile getiren Demirtaş, araştırma önergesinin desteklenmesini ve Ankara'nın dehlizlerinde kaybolmasına izin verilmemesini istedi. Herşeyin araştırılmasına hazır olduklarını belirten Demirtaş, "Devlet, PKK, Hizbullah, derin yapılar, açık yapılar ne yapmışsa hepsini açığa çıkaralım. Geçmişte ne kadar kirli iş yapılmışsa açığa çıksın, toplum rahatlasın. Biz barışı konuşmaya başlayalım. Gerçek, samimi barışı inşaa edelim." dedi.

"ULUDERE MESELESİNİ BM'YE TAŞIDIK"

Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybettiği olaya da değinen Demirtaş, sorumluların belli olduğunu ileri sürerek görüntülerin ortada olduğunu kaydetti. Uludere defterinin yargı karşısında hesap verilmediği sürece kapanmayacağını belirten Demirtaş, Birleşmiş Milletler'e olayı taşıdıklarını, bağımsız bir araştırma yapılmasını hükümete taleplerin iletilmesini istediklerini ifade etti. Yarın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda da bulunacaklarını anlatan Demirtaş, iç hukuk yollarını sonuna kadar takip edeceklerini söyledi. Uludere olayından dolayı Başbakan'dan özür dilemesini isteyen Demirtaş, olayın BDP'nin çok üzülüp üzülmediği meselesi olmadığını savundu.

Fransa'daki sözde Ermeni soykırım meselesine de değinen Demirtaş, Sarkozy'in insan hakları meselesindeki durumunun belli olduğunu ve savunulacak bir durumunun olmadığını vurguladı. "Gel görki o tencere sen de kapağı." diyen Demirtaş, olayın 'tenecere dibin kara senin ki benden kara' misali olduğunu söyledi. Hükümetin bu konuyu pazarlık konusu yapıp yapmadığını sordu. Ermeni'lerin yaşadıklarının Türkiye'de rahatça dile getirilip getirilmediğini soran Demirtaş, bunun açığa çıkarılmasının utanç olmadığını, asıl utancın bunun örtülmesi olduğunu ileri sürdü. Demirtaş, "Her ne yaşanmışsa bütün çıplaklığıyla ortaya çıkarılması Türkiye toplumunu güçlendirir. Bunun ortaya çıkarılması herkese büyük faydası olur. Faili meçhullerle de bu geçerlidir." diye konuştu.

"ROJ TV'Yİ KAPATMAK İŞE YARAMAZ, TÜRKİYE'YE DAVET EDİN"

Roj Tv'nin yayınlarını kesebilmek için gizli açık ödenekten paralar yağdırıldığını savunan Demirtaş, bunun yapılacağına Roj Tv'nin Türkiye'ye davet edilmesini istedi. "Kapattınız mı, onu kapattınız başka bir kanal açılacak. Bir halkın sesini kısmaya çalışıyorsunuz." diyen Demirtaş, meselenin özüne inilmesini istedi. Fransa ile insan haklarının alış veriş meselesi haline getirilmesini eleştirdiklerini ve iki devletin de yanlış yaptığını savunan Demirtaş, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Öcalan konusunda yaptığı açıklamaları samimi bulduklarını ifade etti.

Kürt sorunun çözümü konusunda savaş seçeneğini tercih etmediklerini, diyoloğu sonuna kadar savunduklarını dile getiren Demirtaş, müzakere sürecine açık destek vereceklerini ifade etti. Yapılan tüm baskılara rağmen diyalog yönteminin kullanılması gerektiğini belirten Demirtaş, hükümetten öz eleştiri yaparak yeni bir süreci başlatabileceğini savundu.

Başbakan'ın Musa Anter'in oğluyla ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatan Demirtaş, "Anter Anter sorunu çözdün de Musa Anter'in kitabını da bu hafta yasakladın. Yıllardır yayınlanan kitap, yasaklamak da senin dönemine kısmet oldu. Oğlunu getirdin kitabını yasakladın." eleştirisinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler