TBMM Başkanlığı’na sunulan Araştırma Önergesinin gerekçesinde, vicdani reddin dini, ahlaki ya da politik gerekçelere dayalı olarak ‘zorunlu askerlik hizmeti’ni reddetme durumu olduğu belirtildi. Vicdani reddin, BM İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul edildiği ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:
“Adalet Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre 1989-2008 yılları arasında 590 kişi hakkında halkı askerlikten soğuttuğu, askerleri itaatsizliğe sevk ettiği gerekçesiyle dava açılmış, bu gerekçelerden ötürü 140 kişi hakkında tutuklama kararı çıkmıştır. Oysa ki Türkiye’nin üyesi olduğu BM ve Avrupa Konseyi gibi uluslar arası örgütler vicdani ret hakkını güvence altına almışlardır.
Uluslar arası sözleşmeler vicdani ret hakkının tanınmasını zorunlu kılmakta olduğu gibi Anayasa’da herkesin askerlik yapmasını zorunlu kılan bir madde de bulunmamaktadır. Bu nedenle Anayasa değişikliği beklenmeden vicdani ret hakkı hemen çıkarılacak bir yasayla düzenlenebilir. Türkiye’de zorunlu askerlik uygulaması nedeniyle, askerlik yapmakla yükümlü kılınmış ancak askerlik yapmak istemeyen gençler o yaşa geldikleri dönemde bu tedirginlikle yaşamaktadırlar. Askerlik yapmak istemeyen vatandaşlar adeta bir suçlu gibi aranmakta ve bulunduğu yerde gözaltına alınmaktadırlar.Uluslararası sözleşmelerde bir hak olan vicdani ret hakkı tanınarak zorunlu askerlik uygulamasına son verilmelidir.”
<!>
ANKA