BDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Emine Ayna, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde oturma eylemi yaptı.
BDP Diyarbakır milletvekilleri Emine Ayna ve Nursel Aydoğan, cezaevinde açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlülere destek vermek amacıyla Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde sabaha kadar oturma eylemi yaptı. Eksi 5 derece sıcaklıkta yere serilen kilim ve battaniyelerle eylemlerini gerçekleştiren milletvekilleri, sabaha kadar burada kaldı. Yaptığı açıklamada 2000 yılındaki “Hayata Dönüş” projesi gibi bir müdahalenin PKK’lı tutuklulara yapılamayacağını söyleyen Aydoğan, “Bugün saat itibariyle açlık grevlerinin 48. günü. Çok kritik günler, ölümler çıkabilir. AKP hükümetini buradan uyarmak istiyoruz. Aileler dağıtıldıktan sonra Emine hanım ile birlikte hem hükümetin hem de böylesi önemli bir konuda kamuoyu oluşturmak için buradayız. Artık zamanla yarışıyoruz. İnsanım diyen hiç kimsenin cezaevinden ölümlerin çıkmasına müsaade etmeyeceğini ve sessiz kalmayacağını düşünüyoruz. Gerek Başbakana yakın kaynaklar, gerekse Adalet Bakanının bu konudaki yaptığı açıklamalar bir noktadan sonra açlık grevindeki tutuklulara müdahale edeceğini gösteriyor. Ancak hekimlerin bilmesi gerekli bir Malta Bildirisi var. Eğer bir açlık grevindeki tutuklu ancak bilinç kaybına uğrarsa birkaç hekimin bir araya gelmesiyle karar verilip müdahale etmesi söz konusu. Bunun dışında hastaneye kaldırılan açlık grevindeki tutuklunun bilinci açıksa kendisine mutlaka sorulur. Onayı alındıktan sonra müdahale edilmesi gerekir. Türk Tabipler Birliği’nin de bu konuda açıklaması oldu. Grevdeki tutuklunun isteği dışında müdahale edilmesi durumunda bu müdahaleyi yapan hekimlerin disiplin kuruluna verileceği açıklandı. Ama buna rağmen faşist bir zihniyetin olduğu ülkede yaşıyoruz” dedi.
Adalet Bakanlığı tarafından Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere bir heyet oluşturulması fikrinin ortaya atıldığını ifade eden Aydoğan, “Bundan 2 ay önce kurulan diyalog ve temas grubu var. Temas grubunun bir üyesi de basına verdiği bilgi kadarıyla hukukçu üyelerden oluşan 3 veya 4 kişilik bir ekibin İmralı’ya gitmesi ve Öcalan ile görüşmesiyle ilgili Adalet Bakanlığı’ndan kendilerine bir teklif geldiğini söyleyip, kamuoyuyla paylaştılar. Sayın Öcalan’ın da kendileriyle görüşüp görüşmeyeceği de belli değil. Bu konuda da kendisinin bir tavrı var. Türkiye kamuoyu da bunu biliyor. Eğer gelecek heyet barış ve çözümle ilgili bir çalışma yürütmek istiyor ve bu konuda samimi iseler ben görüşürüm demişti. Dolayısıyla gidecek heyetin de görüşüp görüşemeyeceğini Öcalan’ın tavrı belirleyecek. Kendisi de kabul ederse Adalet Bakanlığı’nın böyle bir heyeti İmralı’ya gönderme talebi var. Bu görüşme gerçekleşirse Öcalan’ın açlık grevleriyle ilgili görüş ve tavrı da öğrenilebilir. Hem de genel anlamda Türkiye’de ki meselelere nasıl baktığı, ne önerdiğini de Türkiye kamuoyuyla paylaşabilir. Açlık grevleri konusunda tutukluların da bu konuda açıklamaları var. Hiç kimseyle görüşmeyeceklerini, göz ve kulaklarının İmralı’da olacağını ve sadece ve sadece Sayın Öcalan’dan gelecek bilgiler doğrultusunda bir tavır ve tutum içerisinde olacaklarını ifade etmişlerdir” diye konuştu.
Milletvekilleri, yere serdikleri halı ve üzerlerine örttükleri battaniye ile sabaha kadar cezaevi önünde nöbet tuttu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz