HABER

BDP'nin Van kampından bu karar çıktı

BDP'nin Van Kampı'nda konuşan Selahattin Demirtaş'ın bu sözleri boykot krizini bitirdi...

BDP'nin Van kampından bu karar çıktı
Van kampından boykot krizini değerlendiren BDP, 1 Ekim sonrası Meclis'e dönme sinyali verdi. Dönüşün gerekçesi için ise "Anayasa yapım sürecinin içinde yer almak zorundayız" açıklaması yapıldı.
BDP'nin gergin bir atmosferde başlayan Van kampı sona erdi. Radikal'in haberine göre kampta demokratik özerklik, son günlerde artan çatışmalar, Meclis boykotu ve yeni Anayasa çalışmaları masaya yatırıldı. Beş gün süren kampta ilk olarak özerkliğin zamanlamasıyla ilgili eleştiriler tartışıldı. Zamanlama ile ilgili eleştiriler yerinde bulundu ancak "Kürtlerin demokratik özerkliktalebinden daha az bir statüye razı olmayacağı" konusunda görüşbirliği sağlandı. Özerkliğin yeterince anlaşılamadığı vurgulanarak, önümüzdeki dönemde tüm platformlarda özerkliği anlatma kararı alındı. Yeniden artan çatışmalarla ilgili olarak da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "30 yıldır çatışmalar devam ediyorsa siyaset başarısız olmuştur" açıklaması ele alındı. BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının kapalı bölümünde şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gergin bir ortam ve çatışmaların kimseye faydası yok. Artık çatışmaların durması, siyasetin konuşması lazım."
**BDP'NİN MECLİS'E DÖNÜŞ PLANI**
Bu sözlere diğer BDP'liler de destek verdi. Toplantının kalan bölümünde ise yeni anayasa tartışmaları öne çıktı. BDP'nin yeni anayasa çalışmalarında yer alması için Meclis'te bulunması gerektiği ve bu nedenle 1 Ekim sonrası yemin edilerek Meclis'e dönülmesi görüşü benimsendi.
Alınan karara göre "BDP dönüş öncesi AKP ile diyalog yolu arayacak. AKP ile tutuklu milletvekilleri ve Hatip Dicle konusunda yine bir uzlaşma çıkmazsa, BDP 'AKP ile uzlaşma aranmaksızın Meclis'e dönüş kararını' açıklayacak. Gerekçe olarak da, "Demokratik özerklik talebinin anayasal güvenceye alınması ve Anayasa çalışmalarında daha etkin rol alınması" dile getirilecek.
**BDP'NİN YENİ HEDEFİ ANAYASA**
Kampta "Nasıl bir Anayasa" sorusuna da yanıt arandı. "Etnik unsurlara gönderme yapmayan, herkesi kapsayan, ortak vatan, ortak bayrak kavramı" konularında uzlaşma aranması için hemfikir olundu.
Demirtaş toplantı sonunda yaptığı açıklamada, "Bundan sonra yeni anayasa ile ilgili nasıl çalışmalar yapacağımızı, ne tür katkılar sunacağımızı, çalışmaları nasıl sürdüreceğimizi tartıştık. En nihayetinde bu ülkede tüm sorunlar çözülecekse, demokratik, özgürlükçü, sivil bir anayasa ile çözülebilir. Bizler de bu anayasa tartışmalarında aktif, öncü bir rol almak istiyoruz" dedi.
Demirtaş, çatı partisi ile ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü belirtti. Demirtaş ayrıca, demokratik özerkliğin anayasal güvenceye kavuşması için bütün platformlarda mücadele edeceklerini söyledi.
**TUĞLUK NEDEN ÖZÜR DİLEDİ**
Van Milletvekili Aysel Tuğluk dün Diyarbakır'da düzenlenen 'Türkiye'de Toplu Mezarlar Gerçeği Konferansı'nda konuştu. Tuğluk, devletin Kürtlere karşı acımasız savaş yürüttüğünü ifade ederek, "Bu devlet artık bu halktan özür dilemelidir. Türkiye ve Kürdistan'ı toplu mezarlara çevirdiler. Bu uygulamaları yapanlar mahkum edilmelidir. Sayın Öcalan diyor ki, vicdanınız varsa hakikatleri araştırma komisyonu kurulsun. Sizden biri olarak, bir siyasetçi olarak barışı sağlayamadığımız için özür diliyoruz" diye konuştu.
**BOYKOT KRİZİNİN KRONOLOJİSİ**
**10 Haziran 2011:** Yargıtay, seçimlere iki gün kala Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'ye mahkûmiyeti onadı.
**15 Haziran:** BDP, Dicle ve tutuklu milletvekilleri bırakılmazsa Meclis'e gitmeyeceğini açıkladı.
**18 Haziran:** Dicle ve diğer tutuklu vekiler mazbatalarını aldı.
**21 Haziran:** YSK Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü.
**22 Haziran:** DTK, Meclis'e gitmeyin çağrısı yaptı.
**22 Haziran:** Dicle yerine AKP'li Oya Eronat mazbatasını aldı.
**23 Haziran:** Emek, Demokrasi ve Barış Bloku milletvekilleri Meclis'e gitmeme kararı aldı.
**28 Haziran:** BDP TBMM'deki yemin törenine katılmadı.
**7 Temmuz:** BDP heyeti Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.
**8 Temmuz:** Abdullah Öcalan, devletle 'barış konseyi' kurulması için anlaştığını, BDP'lilerin Meclis'e gidebileceğini söyledi.
**9 Temmuz:** Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.
**11 Temmuz:** Çiçek BDP'lilere 'Meclis'e dönün' çağrısı yaptı.
**13 Temmuz:** AKP ve BDP heyetleri bir araya geldi.
**14 Temmuz:** AKP ve BDP'liler ikinci toplantıda mutabakat metninde anlaşamadı.
**15 Temmuz:** BDP 'demokratik özerklik' ilan etti. Silvan'da 13 asker şehit düştü. Blok'ta 'özerklik' ilanı tartışma yarattı.

En Çok Aranan Haberler