KADIN

"Bebeğim çok ağlıyor, acaba kolik midir?" diye düşünen anneler için: Kolik bebek nedir?

Bebek bu adı üstünde. Acıkır ağlar, korkar ağlar, altını kirletirse ağlar. Ancak her ağlayan bebek kolik bebek değildir. Kolik bebek neye denir, tanı ve tedavisi nasıl olur? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık.

"Bebeğim çok ağlıyor, acaba kolik midir?" diye düşünen anneler için: Kolik bebek nedir?

Öncelikle kolik bebek nedir bunu tanımlayalım

Bebek, doğduktan sonraki ilk 3 veya 4. ayında haftada en az 3 gün, genellikle akşamüstü saatlerinde 3 saati aşan bir zaman diliminde sürekli ağlıyorsa ve bu en az 3 hafta boyunca devam etmişse bu ağlama nöbetlerini yaşayan bebeğe "kolik" diyebiliriz.

Belirtileri nelerdir?

Kolik bebeklerin ağlama kriz ve nöbetlerinde; yüksek tonda çığlık, huzursuzluk, yüzde kızarma ve sızlanma ifadesi görülebilir. Bununla beraber sanki sancı çekiyormuşçasına bacaklarını büker, vücudunu geriye doğru çeker ve yumruklarını sıkar. Tüm bunlarla beraber bebekte gaz çıkarma olur ve sert bir karın dikkat çeker.

Ebeveynler dikkat!

Bu durumu yaşayan anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta da bebeğin gerçekten kolik olup olmadığının teşhisidir. Aynı belirtiler farklı bir hastalıkta da karşımıza çıkabilir. Bebeklerde de fıtık, bağırsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı gözükür ve belirtileri hemen hemen aynıdır. Bu noktada muhakkak bir doktora danışmalı ve ona göre hareket edilmelidir.

Koliğin nedenleri tam olarak bilinmiyor

2004 yılında Kanada’da yapılan bir araştırmada ebeveynler ile ilgili kaynaklar belirlenip inceleniyor ve kolikle ilgili 105 farklı neden belirleniyor. Ancak bunların hiçbirisinin kesin kanıt değeri de bulunmuyor.

Sigara içen annelerin bebeklerinde daha sık görülüyor!

Bu rahatsızlık her üç bebekten birisinde karşımıza çıkabilir. Kız ya da erkek bebeklerde farklı bir görülme oranı geçerli değil. Yapılan araştırmalarda her 6 bebekten birisinin kolik olma ihtimaliyle doktora getirildiği belirlenmiştir. 1 ile 6 ayın arasındaki yaklaşık 3 bin 500 bebek üzerinde yapılan bir araştırmada ise hamileliğinde ve emzirdiği sırada sigara kullanan annelerin bebeklerinde 2 kat daha fazla, sigara içmemiş annelerin anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az görülmüş.

Tedavisi nedir, kolik bebeği nasıl yatıştırabiliriz?

Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmediği için kesin olarak bir tedavisi de yoktur. Ancak alınacak bazı önlemler ve ağlama nöbetlerinde yapacağınız bazı davranışlar bu ağlamaların önüne geçebilir.

  1. Ağladığı zaman kucağınıza alarak onu sakinleştirmeye çalışın. Kucağınızda gezdirin ya da yavaş yavaş sallayın. Yalnız olmadığını, yanında olduğunuzu ona hissettirin.

  2. Bebeğinizi sessiz, sakin ve loş bir ışıkta emzirin.

  3. Hazır mama kullandığınız durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza muhakkak mamaları gösterin ve en az gaz yapan mamaları tercih edin.

  4. Emzirirken ya da biberon ile beslerken bebeğinizin hava yutmamasına özen gösterin. Örneğin; meme ucunu olabildiğince geniş olarak bebeğinizin ağzına verin. Biberon ile besleniyorsa biberonu yatay değil, dik olarak verin.

  5. Bebeğinizin uyku düzenini sağlayın. Örneğin, geceleri daha çok uyutun ve uykusu geldiğinde kendi kendine uyumasına alıştırın.

  6. Açlık nedeniyle ağlamasını azaltmak üzere bebeğinizi sık aralıklarla az az besleyin.

Kolik bebekler için hazırlanan müziklerden yardım alın

İnternette ve birçok müzik marketlerde kolik bebekler için müzik cd'leri ve albümler bulunuyor. Bu müzikler anne karnındaki sese en yakın seslerden oluşuyor ve bebeğinizin kendini anne karnındaki gibi güvende hissetmesini sağlıyor. Bunları bulamadığınızda fön makinesi ya da elektrikli süpürgenin sesinden de yardım alabilirsiniz.

Kaynak: babycenter, annebebek, anneysen

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler