Kolik veya diğer adıyla 'İnfantil kolik'in sağlıklı bir bebekte günde 3 saat civarında, haftada en az 3 gün ve yaklaşık 3-6 hafta süren sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki periyodik ağlamalardır.
Koliğin nedeni tam olarak bilinmiyor
Kolik bebek, özellikle akşamüzerine doğru huzursuzlaşıyor, akşamın ilk saatlerinde ise bu huzursuzluk yerini ağlamaya bırakıyor. Gece yarısına kadar devam eden bu sıkıntılı durum, bebeğin geç saatlerde uyumasıyla sona eriyor. Genellikle yüzde kızarma, ayaklarını karnına çekme ile birlikte çığlık atarcasına ağlama başlıyor ve aralıklı olarak gelip giden tarzda 2-3 saat kadar sürebiliyor. Gaz çıkartmakla ağrı hafifleyebiliyor. Kolik genellikle yaşamın ikinci üçüncü haftasında başlıyor, 6. haftada şiddetleniyor ve 3-4. ayda kendiliğinden kesiliyor. Koliğin nedeni kesin olarak bilinmemesine rağmen sindirim sistemi, psikososyal nedenler venörogelişimsel nedenler sebep olarak gösteriliyor.
Bebeğin emerken gaz yutmaması için nelere dikkat edilmeli?
Gaz sancısının gerek anne sütü gerekse mama ile beslenen bebeklerde görülüyor. Bebeklerin emerken gaz yutmasının en önemli nedeni beslenmenin yanlış koşullarda sürdürülmesidir.
Bebek anne sütü alıyorsa meme başını tümüyle ağzına alması sağlanmalı ve bebeğin hızlı emmesi engellenmeli. Eğer bebek biberon ile besleniyorsa yine benzer şekilde emerken emzik ile ağzı arasında hava yutabileceği boşluk kalmamasına özen gösterilmeli. Bunun dışında makul aralıklarla bebek beslenmesine ara verilerek, dik olarak yüzü arkaya gelecek şekilde annenin göğsüne dayanarak tutulmalı, midede biriken havayı dışarı çıkartması sağlanmalı. Bu işlem beslenme sırasında makul aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Kolik nasıl tedavi edilir?
Maalesef ki koliğin kesin bir tedavisi yok. Ağır koliği olanların ileride sindirim sistemi ve kişilik açısından sorunlar yaşadığını belirten çalışmalar bulunuyor. Huzursuzluk, uyku sorunları, hazımsızlık ve spastik kolon hastalığı yaygın olduğu görünüyor. Kolik bebekleri rahatlatmak için, kucağa alın, güven hissi verin, iletişim halinde olun. Ritmik olarak sallayın. Bazı bebekler yukarı-aşağı sallayınca sakinleşiyor. Karnına sıcak havlu ile masaj yapın. Arabayla kısa bir gezintiye çıkarabilirsiniz. Sıcak banyo, rezene, papatya, anason çayı içirebilirsiniz.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Murat Çağlar