Dr. Kanmaz, 4 boyutun ultrasonografide gelinen son nokta olduğunu söyledi. Gebelikte ultrasonun yerinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kanmaz, "Bu alandaki yeni gelişmeler ultrasonun hamilelik sırasında anne ve bebek sağlığı açısından önemini perçinliyor. En son yenilik ise 4 boyutlu ultrason. Bu cihaz ile bebeğin anne karnındayken neler yaptığını izlemek, bebeğin anne karnındaki görüntülerinden fotoğraf albümü oluşturmak mümkün. Resmi gören anne ve baba bebeğin kime benzediği konusunda yorum bile yapabiliyor. Parmağını emen, esneyen, esnerken ağzını kapatan, ayak parmağını emmeye çalışan, gülümseyen, diğer ikizinin başını okşayan bebeklerini görebilmek ailelere büyük keyif veriyor" diye konuştu.
ANNE VE BEBEK ARASINDAKİ KÖPRÜ
Annenin o andaki heyecanının görülmeye değer olduğunu belirten Dr. Kanmaz, bebeğin doğduktan sonraki fotoğrafları ile anne karnındaki fotoğrafları karşılaştırıldığında olayın manevi değerinin daha da iyi anlaşıldığını ifade ederek şunları söyledi:
"Bebeğinizin doğmadan arşivini yapın. 4 boyutlu ultrason ile bebeği izlemenin dışında isteğe bağlı CD'ye kayıt alınıp daha sonra izlenmesi, saklanarak ileride bebeğe izlettirilmesi de mümkün. Bu teknolojinin daha önceki 3 boyutlu ultrasonlardan farkı bebeği ve hareketlerini anında görebilmeyi ve bunu CD'ye kaydederek hoş bir anı olarak saklanmasını sağlaması. Parmak emen, esneyen, esnerken ağzını kapatan, ayak parmağını emmeye çalışan, gülümseyen, kaşlarını çatan, diğer ikizinin başını okşayan bebekleri görebilmek, ailelerle bebek arasında farklı bir duygusal bağ oluşturuyor."
Annenin bebeğini doğmadan görebilmesi dışında, '4 Boyutlu Ultrason' yardımıyla dudak-damak yarığı, spina bifida, parmak anomalisi gibi anormalliklerin daha net tespiti mümkün. Dr. Kanmaz, "Cihazın diğer bir fonksiyonu da doppler ile ölçüm yapabilmesidir" diyerek, "Bu sayede de gelişme geriliği, hipertansiyon, çoğul gebelikler, gün geçmesi gibi yüksek riskli gebelikler sağlıklı bir şekilde izlenebiliyor" ifadelerini kullandı.