Bebeğinizin 48. Haftası
Sevgili bebeğiniz zamanla özgür olmaya başlar. Bir yeri tutmadan ayakta durabilir, oldukça maceraperest olursa yardımsız ilk adımlarını atmayı deneyebilir. Ayaklarını uzatmasını bekleyin. Bu duruşu, dengede durması için yeteneğini artırmasına yardımcı olacak. Adım atarken, her şeyden önce ayaklarının düz ve ayak parmaklarının biraz daha ucuna bastığını fark edebileceksiniz. Bu, onun yaşına göre oldukça normaldir. Olasılıklar, ilk olarak ayakları üzerinde oldukça sallanacak, tökezleyecek ve sık sık düşecek.
Önlem alın! Kapının kapalı, mobilya kenarlarının yastıklı koruma olduğunu ve diğer güvenlik önlemleri iki kez kontrol etmek için biraz zaman ayırın; evinizi ve bahçenizi başından sonuna kadar inceleyin. Bebek kitabınıza ilk adım attığı tarihi not etmeyi unutmayın. Oturun ve bu titrek ilk adımlarının nasıl hızlıca güvenli uzun ve enerjik atlamalara dönüştüğüne şaşırın!
Bebeğinizin 49. Haftası
Bebeğinizle oyun oynamanız zamanla enteraktif olur. Ufak-kek gibi eğlenceli oyunlar uzun süre favorisi olabilir. Şimdi, bu oyunlara katılırken çok eğlenecek ve hatta onları sırayla öğrenecek. Elliyle alkışlayarak eğlenecek ve oyun oynarken sosyal etkileşimi öğrenmeye devam edecek.
Yaşıtlarıyla oyun oynamasına izin verin. Kısa oyun için çocuklu bir aileyi evinize oturmaya davet edin ya da onu, bir arkadaşının evine arkadaşlık etmesi için götürün. Arkadaşıyla birlikte olmaktan hoşlanabilir, arkadaşıyla yan yana oturmasına rağmen her ikisi de kendi başına oyun oynamaya devam etmesine şaşırmayın. Bu “paralel oyun”, yeni yürümeye başlayan bir çocuk için normal bir davranıştır. Gelecek aylarda, her ikisi de birlikte oyun oynamanın eğlenceli olduğunu fark edecekler.
Diğeri, çocuğunuzun oyuncağına ilgi gösterir ve oyuncağı almaya yeltenirse, çocuğunuz muhtemelen üzülecek ve sahiplenmek isteyecektir. Paylaşımın ilk dersi şimdi başlayabilir, fakat bu yeteneğe hakim olması için biraz zaman alacağını bilin. Başlangıç için, belki daha cazip bir oyuncak ile onu gerçekten oyalayabilirseniz daha iyi karşılık verebilir.
Bebeğinizin 50. Haftası
Basit oyuncaklar, bu aşamada bebeğinizi eğlendirmek için en iyisidir. Kap kacak üzerinde tahta bir kaşıkla ne kadar çok gürültü çıkarabilirse daha çok eğlenecektir. Gürültünün sesi oldukça fazla yükseldiğinde dikkatlice doldurabileceği, çıkarabileceği ve yeniden doldurabileceği çatlamayan, yuvalama kaplar vermeyi deneyin. Bu tip oyuncaklara ilgisi bir müddet devam edecek.
Bebeğinizin 51. Haftası
İnanılması çok güç olmasına rağmen ufaklığınız, kelimelerin anlamlarını öğreniyor. “Hayır”. Belli bir aktiviteyi yerine getirmemesini ona söylediğinizde kelimelerinizi ve sert ses tonunuzu anlayabileceğinden emin olun. Anne ve Babanın bu basit kelimeyi defalarca tekrar etmesinin eğlenceli olduğunu fark edecek. Yüz ve el kol hareketleri yapmadan basitçe “hayır” diyerek talimatınıza düzenli olarak uymasını için ona yardım edin. Bunlar, oyun için kolayca yanlış anlaşılabilinir.
Annesiyle harika bir beslenme zamanına eğlenerek devam edecek. Meme vereceğiniz her an, göstereceğiniz ilgi ve desteğiniz kendinden emin ve haysiyet sahibi bir çocuk olarak büyümesine teşvik eder. Mümkün olabildiği kadar bu ilişkiyi sevin.
Gelecek haftalarda, sütten kesmeye karar verirseniz, yavaş yavaş yapın. Zamanla sütten kesmek onun için daha az sarsıcı bir geçiş olur ve fizik olarak sizin için de daha rahat olur. Bebeğiniz için üzücü olduğunu unutmayın ve sütten kesme anne için de sağlık problemlerine neden olabilir. Uygun meşrubat ve kucaklamalarla eksik beslenmesini telafi edebilirsiniz.
Bebeğinizin 52. Haftası
Ufaklığınızın yaş günü! Artık bir yaşında ve “yeni yürümeye başlayan çocukların yıllından” hızlı hareket etmeye başlayacakları için endişe duyabilirsiniz. Onun da aynı şeyleri hissettiğinden emin olun. Bunu yapmazsa, yürüme yeteneğini keşfedecek ( koşmak, atlamak ve tırmanmak gibi) ve her hareketinizi taklit ederek vaktini harcayacak. Zamanla sosyal olacak ve siz ondan uzak olduğunuz zamanlarda daha önceki endişesi azalacak. Yeni ve lezzetli yiyecekler yemeyi öğrenecek ve ilk dişleri çıkmaya devam ederken “düzgün olarak” yiyecekleri çiğnemeye başlayacak. Kişisel gelişiminin ilerlediğini göreceksiniz, ihtiyaçlarını söylemeye başlayacak ve “gerçek” kelimeleri konuşmaya öğrendiğinde tam olarak ihtiyaçlarını isteyecek.
Size sarılarak uyumaya devam edecek. Bu düşkünlüğü ile şımartılmamalı. Aksine, bu alışkanlığa devam etmesine izin vererek gündüz ve gece her an onun ihtiyaçlarını karşılamak için orada olduğunuzu temin edin. Ebeveynleriyle uyuyan çocukların çoğu kendine güvenen, haysiyet sahibi ve duyarlı yetişkin olarak büyürler. Uyuma saatleri geldiğinde yataklarına gideceklerinden emin olun. Çocukların çoğu, üç ve dört yaşlarında ebeveynlerinin yataklarından vaz geçerler. Bu düzenle ne kadar rahat olursanız olun bebeğinizin, yatağınızı paylaşmaya devam etmesine izin verin. Geceleyin kucaklamalar onun için ödül olabilir.