Bebeğinizle birlikte uyumanın avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenin.
Bebeğinizin sizinle beraber uyumasının avantajları nelerdir?
Siz ve eşiniz gün boyunca çalışıyorsanız, birlikte uyumak size bebeğinizle birlikte olmak için ek zaman sağlayabilir. Emzirme ve gece boyunca oluşan yakınlık bebeğinizle daha güçlü bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.
Bazı araştırmalar gece ebeveynleriyle uyuyan bebeklerin diğer bebeklere göre gün içinde daha fazla anne sütü emdiklerini ve böylece annelerini gece daha az rahatsız ettiklerini ortaya çıkarmıştır. Bebeğiyle yataklarını paylaşan anneler, belki de yatakta bebeklerini emzirmeyi gece yataktan kalkarak emzirmekten daha kolay buldukları için daha uzun sürelerle emzirmektedirler.
Ebeveynleriyle uyuyan bebekler yalnız uyuyan bebeklere göre geceleri daha az uyanık kalırlar ve daha az ağlarlar. Birlikte uyumak, bebeğiniz öksürdüğünde ya da ağladığında ona daha çabuk ulaşmanızı sağlar.
Bazıları, ebeveynleriyle beraber uyuyan bebeklerin çocukluklarında daha bağımsız, daha uyumlu ve daha güvenli olduklarını düşünür. Yetişkinliklerinde ise özgüveni daha yüksek, stresle başa çıkma konusunda daha başarılı ve bebekliklerinde yalnız uyumuş yetişkinlere göre yakınlık konusunda daha rahattırlar. Ancak sadece uyutma biçimiyle bir bebeği belli tipte bir insan yapamayacağınızı da bilmelisiniz.
Bazı araştırmalar, ebeveynleriyle birlikte uyuyan bebeklerin başka bir odada yalnız uyuyan bebeklere göre geceleri daha az uyandığını ve daha kısa zamanda uykuya tekrar daldıklarını göstermiştir. Bununla beraber bazı bebekler doğuştan gelen bir özellik olarak kendi kendilerini sakinleştirip tekrar uykuya dalma konusunda diğerlerinden daha iyidirler. Bu yüzden bebeğinizle birlikte uyumanız onun uyumasını her zaman kolaylaştıracak düşüncesine kapılmak yanlış olur.
Bebeğinizin sizinle beraber uyumasının dezavantajları nelerdir?
Yatağınızı kıpırdanıp, tekmeleyip duran bir bebekle paylaşmaya alışmak zaman alabilir ve bebeğiniz yalnız uyuduğundaki kadar rahat uyuyamayabilirsiniz. Bebeğiniz sizin yanınızda uykuya dalmaya alışmışsa, onu bakıcısına ya da bir yakınınıza bıraktığınızda uyumakta zorluk çekebilir. Çocuğunuzun kaç yaşında olduğuna ve ne zamandır sizinle birlikte uyuduğuna bağlı olarak, onu yatağınızdan alıp kendi yatağına alıştırmak uzun ve sancılı bir süreç halini alabilir.
Birlikte uyumak özel hayatınızı da olumsuz etkileyebilir. Aniden oluşacak bir istekle cinsel ilişki yaşamanız bebeğiniz yataktayken mümkün değildir: çoğu ebeveyn bebeklerini rahatsız etmemek için başka bir odaya geçerler. Bazen siz ya da eşiniz bu tür bir ödün vermiş olmaktan kızgınlık duyabilirsiniz.
Bebeğimden sonra yatıyorsam nasıl birlikte uyuyabilirim?
Siz uyumaya hazır olmadığınızda bebeğinizi nasıl uyutacağınız hakkında endişeleniyorsanız, açıkçası bunun doğru ya da yanlış bir cevabı yoktur. Bazı ebeveynler bebeklerinin yanına uzanır ve onların uyumasını bekler ve bebekleri uyuduktan sonra kalkıp geceye devam ederler. Bebeğinizi sık sık kontrol etmek, karyolasında düşmesini engelleyecek korkuluklar bulunmasını sağlamak ve yatağın ayaklarını kapatacak bolca yastık koymak iyi fikir olabilir. Bazı ebeveynler bebeklerini kendileri uyuyuncaya kadar uyanık tutup birlikte uyurlarken diğerleri kendileri uyumadan önce bebeklerinin uyumasına izin verir.