Bebeklerimiz, en kıymetlilerimizdir. Gözümüz gibi bakar korur kollarız. Bebeğimiz olduktan sonra bütün düzenimizi ona göre ayarlarız. Beslenmesi kadar giyimi de çok önemlidir bu minik insanın. Nelere dikkat etmek gerektiğini bilerek bilinçli hareket etmek gerekir.
Yeni doğan bebeğin giysi ihtiyaçlarını belirleyen faktörler nelerdir?
Nasıl bir iklimde yaşadığınız ve bebeğinizin hangi mevsimde doğacağı önemlidir. Örneğin bebeğiniz ekim ayında doğacaksa giysilerin çoğu kıs mevsimine uygun olmalı, az sayıda, daha ince birkaç giysi alınmalıdır.
Bebeğinizin giysilerini çamaşır ve kurutma makinesi kullanarak mı yıkayacağınıza karar vermelisiniz. Elde yıkama çok fazla pratik olmayabilir.
Ne kadar miktarda giysi alacağınıza karar verirken size gelecek hediyeleri ve yakınlarınız tarafından verilebilecek giysileri de düşünmelisiniz.
Yenidoğan bebeğiniz için ihtiyacınız olacak giysiler nelerdir?
4-6 adet body, bunlardan 1-2 tanesi yenidoğanlar için; diğerleri 0-3 ay olarak seçilebilir.
Göbek bağı düşene kadar body yerine 1-2 adet tişört de alınabilir.
4-6 adet pijama ya da tulum alınabilir. Kış aylarında ayak kısımları kapalı olabilir. Ancak yaz ayları için ayak kısımları kapalı olmamalı ya da kolay açılabilmelidir.
Kış aylarında 2-3 adet uyku tulumu, 1-2 adet battaniye, 2-3 adet sweat shirt gerekebilir.
Dışarıda giydirmek için kar tulumları, bere, eldivenler olmalıdır.
Kıyafet seçiminde ve kullanımında dikkat edilecek hususlar
• Bebeğinizin kıyafetlerini yaşa göre değil, kilosuna göre almalısınız.
• Bebeğiniz doğum ağırlığı 4000 gr olarak bekleniyorsa yeni doğan için olan giysileri çok kısa süre küçük gelecektir. Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyürler ve giysileri çabucak küçük gelmeye baslar. İlk aylarda 0-6 ay bedenler daha kullanışlı olabilir.
•Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.
• Doğal iplikten ve özellikle pamuklu giysiler bebek cildi için en uygun olanlardır. Ütü gerektirmeyen giysiler daha kullanışlı olacaktır.
• Kıyafet seçerken mutlaka kullanma ve yıkama talimatlarını okuyun. Hem kullanımda hem de kıyafetleri yıkarken size yardımcı olacaktır.
• Bebeğinizi hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak giydirin. Özellikle kış aylarında çok kalın giysiler yerine gerektiğinde çıkarılabilecek üst üste giyilebilen giysiler giydirin.
• Bebeğinizi giydirirken baş kısmından giysiyi çabucak geçirmek gerekir. Soyarken de önce ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru çıkarılmalıdır.