YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebek Kundağı Kalça Çıkığına Sebep Oluyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Yrd. Doç. Dr. Burak Kaymaz,...

Bebek Kundağı Kalça Çıkığına Sebep Oluyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Yrd. Doç. Dr. Burak Kaymaz, bebeklerde kalça çıkığının sık görülen rahatsızlıklardan birisi olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık bin doğumdan birinde kalça çıkığı görüldüğüne dikkat çeken Kaymaz, "Özellikle Karadeniz bölgesinde daha yaygın. Aileler genellikle çocukların altını değişirken, bacakların yana doğru tam açılmadığını söyleyerek geliyorlar. Kalça çıkık olduğu için bacaklar yana doğru tam olarak açılamıyor. Bacaklardaki katlantıların, iki bacak arasında simetrik olmayışı, yürümeye başladığı dönemde çocuğun aksaması, bacaklar arasında eşitsizlik diğer ayırt edici faktörler. Bunlar ailenin fark edeceği bulgular. Bizim yaptığımız en önemli uygulama ise ultrason. Bu Türkiye’de tam yaygın hale gelmemiş olsa da çoğu merkezde çocuğun ilk 1,5 - 2 ayında kalça ultrasonu çekiliyor. Bu daha objektif sonuçlar elde edilmesine imkan sağlıyor” dedi.

Türk kültüründe yaygın uygulanan kundaklama yönteminin kalça çıkığı riskini artırdığını da söyleyen Dr. Kaymaz, “Ailede kalça çıkığına rastlanmışsa, daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü bu tür ailelerde risk 5 kat daha fazla. Ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Bizim kültürümüzde kundak çok yaygın. Kundak çocukları olması gereken pozisyondan uzaklaştırıyor. Bacakların hafif içe doğru çekik olması gerekirken, kundak bacakları dümdüz pozisyona getiriyor. Bu kalça çıkıklığı riskini çok artırıyor. Çocuklar olabildiğince kendi pozisyonunda bırakılmalı. Taşıma çok önemli. Taşırken çocukların kalçaları rahat, bacakları iki yana doğru açık olmalı” dedi.

Erken teşhisin, tedavide çok önemli olduğunu da söyleyen Yrd. Do. Dr Burak Kaymaz, “Kalça çıkıklıkları erken teşhiste, özellikle 3-6 aylık dönemde teşhis edilirse, hiç ameliyata gerek kalmadan, hatta alçıya bile almadan bandajla tedavisi mümkün. Yüzde 85-90 başarısı mevcut. 6 aydan sonra iş bira daha sıkıntılı. Alçıyla tedavi olabiliyor. 1 yaşından sonra ameliyat gerekebiliyor. Özellikle 18 aydan sonra ciddi ameliyatlar gerekebilir. Bu yüzden aileler bu konuda çok dikkatli olmalı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler