KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebek Mamalarına Dikkat!

GDO'lu ürünlerin bebek mamasında kullanılmasına getirilen yasak da bir ay ertelendi.

Bebek Mamalarına Dikkat!

GDO Yönetmeliği'nde yapılan yeni değişiklikle, 1 Mart'a kadar denetimsiz olarak Türkiye'ye girecek ürünler için kapsam genişledi. GDO'lu ürünlerin bebek mamasında kullanılmasına getirilen yasak da bir ay ertelendi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üçüncü GDO yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik, 20 Kasım 2009 tarihli ikinci yönetmeliğin 1 Mart 2010'a kadar ertelediği "GDO Denetimlerinden Muafiyet" kapsamını genişletiyor. GDO içeren ürünler için "Risk değerlendirmesi yapılması" ve "GDO'lu olduğu belirlenen ürünlerin Türkiye'ye girişine izin verilmemesini" öngören iki maddeyle denetim koşullarını belirleyen maddenin uygulama tarihi, ikinci yönetmelikle 1 Mart 2010'a ertelenmişti.

Erteleme, 26 Ekim 2009'dan önce kontrol belgesi alan ürünler için geçerliydi. Ancak üçüncü yönetmelik, bu tarihi 20 Ocak'a kadar genişletti.

Gümrüğe takılan ne varsa..

20 Ocak'a kadar kontrol belgesi alan ürünler için denetim şartının 1 Mart'a kadar kaldırılması, "şirketlerin lehine" olarak yorumlandı.

Uzmanlar, "Denetimi erteleyen ikinci yönetmelikten sonra bile gümrüklerde takılan varsa, 1 Mart'a kadar ülkeye giriş için önleri açılıyor" yorumu yapıyor.

Bebek maması ve antibiyotik

Son yönetmelik, çok tartışılacak bir yenilik daha içeriyor. Yürürlük tarihi 1 Mart'a ertelenen maddeler arasına ilk yönetmeliğin 5. maddesi de katılıyor.

  1. madde ise GDO konusundaki yasakları belirliyor.

Madde;

GDO'lu ürünlerin bebek mamaları, bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılmasını yasaklıyor.

İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin Türkiye'ye girişini yasaklıyor.

Bu iki düzenlemenin ertelenmesi, "Yasaklanan ne varsa, 1 Mart'a kadar serbestçe piyasaya girecek" yorumlarına yol açtı.

Transit geçişler engellenecek

  1. maddede 20 Kasım'da yapılan değişiklik "GDO'lu ürünlerin transit geçişini" serbest bırakmıştı. 1 Mart'a erteleme kararının transit geçişlerde de değişiklik yaratacağı belirtiliyor.

"Türk Pediatri Kurumu; Tüm mamalar GDO içermiyor

Türk Pediatri Kurumu'nun 80.Kuruluş yılı nedeniyle 20-21 Ocak 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumda, basını da çok meşgul eden ve özellikle bebek ve çocuk sağlığı hakkında da çok yorum yapılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren gıdalar konusunda bir oturum düzenlenmiş ve konu uzmanlarıyla beraber tartışılmıştır. Bu tartışmalar sonucunda tesbitlerimiz ve önerilerimiz aşağıdaki gibidir.

GDO'lu ürünler insan sağlığını tehdit edebilmektedir.

GDO'lu ürün tüketilmesi halinde de insanlarda ve besin zincirindeki diğer tüm canlılarda alerjik reaksiyonlar, antibiyotiklere direnç kazanımı ve hücrelerde istenmeyen değişmeler olabileceği hayvan deneyleriyle ortaya konmuştur. Ayrıca, GDO'lu ürünlerin üretilmesinin de tüketilmesi kadar ülkemiz açısından büyük riskler taşıdığı görülmektedir.

Bebek beslenmesinde anne sütünün birinci seçenek olduğu ve üstünlüğü tartışılmaz bir gerçektir. Biz çocuk hekimleri olarak ancak ve ancak anne sütünün olmadığı veya verilemediği durumlarda hazır bebek mamalarının verilmesini önermekteyiz.

Basında sıklıkla GDO ve bebek beslenmesine yönelik açıklamalar yapılmaktadır. Bu açıklamaların büyük bölümünün çocuk beslenmesi konusunda uzman olmayan kişilerce yapıldığını üzülerek izliyoruz.

Bebek mamaları ve bebek beslenmesi konusunda yapılan haberler üzerine, 1.500 çocuk hekimi üyesi olan Türk Pediatri Kurumu olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapma gereğini duyduk. Çünkü, cocuk beslenmesi gibi oldukça hassas bir konuda özellikle uzman kişilerin yorumununeksik kalması, halkın kaygı ve şüpheye düşmesine neden olmaktadır.

Avrupa Birliği'nin (AB) bebek mamaları konusundaki kuralları çok net ve kesindir. Avrupa Birliği'nde üretilerek ülkemize ithal edilen bebek mamalarının hiçbir şekilde GDO içermediğini öngörüyoruz. Ancak yine de kanıta ve bilimsel verilere dayanmayan hiçbir bilginin kabul edilmeyeceği inancıyla AB'den ithal edilen ve/veya GDO içermediğine dair inceleme raporu olan, Tarım Bakanlığı'nın da bu konuda onayını almış mamalar, doğaldır ki bu kapsamın dışında değerlendirilmelidir. Genelleme yapıldığında bir "kaos” ortamı oluşmaktadır.

Toplumda bilgi kirliliği oluşturacak ve bebekleri sağlıksız beslenmeye yönlendirebilecek, böyle hassas bir konuda, özellikle sağlık konusunda, daha duyarlı olunması gerektiği açıktır.

Kanıta ve bilimsel verilere dayanan açıklamalar her zaman için daha doğru ve güven vericidir. Bu konuda herkesi duyarlı davranmaya davet ediyoruz.Kamuoyunun dikkatine.

Saygılarımızla,

TURK PEDİATRİ KURUMU"

En Çok Aranan Haberler