Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar; sağlıklı ve güzel bebek odasının püf noktalarını anlattı: Bebeğinize oda hazırlığı yaparken; odanın her yeri bordürler, örtüler, perdeler, araba, çiçek ya da ayıcık desenleri ile dolmaya başlarsa; hem sizin için hem de minik bebeğiniz için çok yorucu olabilir! Odanın temasını oluşturan desenleri, ahenk oluşturacak şekilde tekrarlamaya özen gösterin. Bir bebek odası hazırlarken her adımda şu iki temel noktayı hatırlayın: Güvenlik ve rahatlık!
Tahta değil parke zemin
Her şeyden önce kullanılan tüm malzemeler, sağlıklı ve özellikle temizlenmesi kolay olarak seçilmeli. Yer döşemesinde tahta; çok kir tuttuğu ve de temizliği zor olduğu için tercih edilmeyen bir döşeme türüdür.
Çok sık tercih edilen bir yöntem olan yere halı serilmesi de; bebek ve çocuklar için bazı sakıncalar doğurabilir. Çünkü halı; toz ve mikroorganizmaların yuvası haline dönüşerek, mikrobik ve alerjik sorunlara yol açabilir. Ayrıca halı ve halı türü malzemeler; odadaki nemi de emdiği için, alerjik bünyeli bebekler için nefes almayı güçleştirebilir. İdeal olan; yıkanması veya silinmesi kolay (örneğin laminant, parke) döşeme türlerini kullanmaktır.
Metal uykusunu kaçırır
Bebeğin odasındaki mobilyaların, ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Fakat, toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyaları tercih etmelisiniz. Mobilyalarda sivri çıkıntılar olmamasına da özen gösterin. Mobilyayı alırken, boyutlarının bebeğe büyüdüğünde oyun alanı bırakacak şekilde olmasına dikkat edin. Ünlü bir mimarın şu sözünü unutmayın; ‘Az çoktur!’
Kuzeyde pencereli bir oda
Beyaz ışıklı küçük avizeleri tercih edin
Odanın ışıklandırılmasına da çok dikkat edin; öncelikle hava alan ve güneş ışığı giren bir oda olmalı. Her ne kadar uygulaması zor olsa da; evdeki ışık kaynaklarının odanın tam ortasında bulunmaması ve ışığın tavan veya duvarlar vasıtasıyla yansımaması gerekir. Avizeden çıkan ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz veya sarı ışık seçilmeli. Gece için de, az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli.
Pastel renkler sakinleştirir
Günümüzde çoğu bebek odasında kullanılan pastel renkler, en ideal olanlarıdır. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, sakinleştirici bir etkiye sahiptir; aynı zamanda sinekleri de uzak tutar. Koyu renk boyalar, odayı küçük gösterir. Açık renkler ise odaya ferahlık verir. Karbeyaz renk, bebek odaları için tavsiye edilmiyor. Karbeyaz renk; odaya rahatlatıcı olmayan bir hava vermekle beraber, hastane odası gibi bir izlenim de bırakabiliyor. Bebeğin odasında fildişi ve buz rengi veya opak renkler rahatlıkla kullanılabilir. Kırmızı renk, hayli dikkat çekicidir; birkaç eşyada kullanarak odaya canlılık katabilirsiniz.
Bebek büyüyünce oyuncaklar kutuya
Çeşitlendirin! tek tip oyuncak depolaması yapmak zorunda değilsiniz! Aynı konsept içinde bir oyuncak sandığı ve tavandan sarkan bir sepet kullanabilirsiniz. Açık raflar yerine, içi doldurulacak kutuları tercih edin. Bu kutuların büyüklüğünü çocuğunuzun taşıma kapasitesine uygun seçin.
Raflar özel dikkat ister
Değişiklik yapın! Minik ellerde saatlerce kurcalanan arabaların, bebeklerin ve müzik aletlerinin belli bir süre sonra tanınmaz hale geldiğini göreceksiniz. Kutularda biriken araba tekerlekleri, hangi bebeğe ait olduğu belli olmayan çantalar, birtakım kapaklar… Eğer bunları orijinal halinde kullanamayacaksanız değiştirin, kolaj çalışmaları yapın ya da biraz hayal gücü ile artık malzemeleri kullanarak örneğin kartondan bir araba yapın!
Bir tema belirleyin
Güvenlik önlemleri