KADIN

Bebekle Ne Kadar İlgilenilmeli?

Bebeğin ne kadar ilgiye ihtiyacı vardır?

Bebekle Ne Kadar İlgilenilmeli?

Soru: Bir aylık bir bebeğim var. Tek istediği beslenmek ve kucağa alınmak. Bu bir bebek için normal sayılır mı?

Cevap: Yenidoğan bebeğiniz bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışıyor. Düşünsenize 9 aydır bulunduğu dünyadan ne kadar farklı!

Bebeğiniz yeni duygulara, seslere, görüntülere, kokulara ve lezzetlere uyum sağlamaya çalışıyor. İhtiyaçlarının karşılandığı bu dünyanın güvenli bir yer olduğunu öğreniyor. Etrafındaki simalara, seslere, kokulara ve tatlara alışmaya çalışıyor. Aynı zamanda bir yandan da sizinle iletişim kurmaya çalışıyor.

Bebeğiniz sizin anlamadığınız gibi kendi iletişim sistemini anlayamaz. Ancak birlikte yol aldığınızda birbirinizi anlamaya başlarsınız.Böylece kedi ihtiyaçlarını bebeğiniz size daha rahat anlatabilir.

Birbirinizin sinyallerini anlamaya başladıktan sora birbirinizle daha fazla vakit geçirmelisiniz. Birbirinize dokunun, sarılın, birbirinizle konuşun ve göz temasında bulunun. Bunlar sayesinde siz bebeğinizin ihtiyaçlarını daha kolay anlarsınız; o ise sizin varlığınıza güvenmeyi öğrenir. Bebeklerin ihtiyaçları olduğunda yaptıkları en belirgin şey ağlamaktır. Ağladıkları zaman ya kucak isterler yada beslenmek. Bebeklerin ağladıkları zaman bunu bazen durdurabilirsiniz bazen ise buna engel olamazsınız.

Bebeğiniz ağladığında onu susturabileceğiniz durumlar; açlık, soğuk yada yorgunluktur. Bazı bebekler bezleri kirlendiğinde ağlarlar ve değiştirdiğinizde susarlar.

Bazı durumlarda da bebeğinizi susturamazsınız. Bu gibi durumlar genellikle fiziksel değişikliklerin yaşanmasından kaynaklanır. Bu zamanlarda bebeğinize yakın olarak, sizin onunla ilgilendiğinizi hissettirerek onu sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. .

Bazı ebeveynler bebeklerini susturmak için onlara sertçe vururlar. Bu çok rahatsız edici ve hatta bebek için çok tehlikelidir.

Deneme yanılma yöntemiyle bebeğinizin hangi tür ağladığını bulabilirsiniz. Bunun dışında bunu anlayabilmek oldukça zordur.

Yeni ebeveynler için bir diğer zorluk ise kendilerini genellikle yorgun ve bitkin hissetmeleridir. Bunun nedeni hayatlarında büyük bir değişiklik olmuştur ve sınırlı hatta sık bölünen uyku düzenleri vardır. Bütün günleri bebeği anlamaya çalışarak geçmektedir. Hepsinden önemlisi bebeğin iletişim sistemini çözmek oldukça yorucudur.

Bebeği sakinleştirmek ve bebekte güven duygusunu oluşturmak için 10 yol

1. Bebeğinizin ağlamasına değişik yöntemlerle karşılık verin. bazen aileler bebeği susturacak bir yöntem geliştirip, bebek her ağladığında bu yöntemi uygularlar. Magda Gerber'e göre bebek ağladığında neden ağladığını ona sormak gerekir. bebekler sorunlarını kelimeye döküp anlatamasalar da, işaretlerle size anlatmaya çalışacaklardır.

Bebekler farklı nedenlerden dolayı ağlayabilirler. Dolayısıyla aynı çözüm her defasında etkili olmaz. Bebek her ağladığında onu beslerseniz, bebeğiniz hayatı boyunca yemeği rahatlatıcı olarak algılar.

2.Bebeğinize yer verin. Bebeğinize pusette yada taşıyıcıda olmaksızın biraz zaman tanıyın. Bebeğinizin hareket etmesine izin verin. Bazı bebekler bundan bezleri ve kıyafetleri olmadan daha fazla zevk almaktadır.

3. Bebeğinizle konuşun. Bebeğiniz huysuzlandığında onun yakınına gidip onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşun yada ona şarkı söyleyin.

4. Bebeğinize dokunun. Onu kucağınıza almadan ona dokunabilirsiniz. Eğer yerde oturuyorsa, yanına gidip başını okşayabilirsiniz.

5. Onu sarın. Bazı bebekler battaniyeye sarınmayı tercih eder. Battaniyenin içinde onu kendi kollarıyla sarmayı deneyin. Küçük bebeklerin vücut kontrolü yoktur. Bu yüzden de ayaklarını vurarak yada kollarını sallayarak kendilerini korkuturlar. Bebeğinizin tercihlerinin ne olduğunu anlamaya çalışın.

6. Bebeğinizin yerini değiştirin. Bebeklerin yerlerini değiştirmek bebeğinizin sakinleşmesini sağlar. Bir çok bebek dışarıda olmayı sever. Eğer sıcaklığı uygun güvenli bir yer bulursanız yere battaniyesini serin ve dışarıda onunla vakit geçirin. Küçük bebekleri rüzgarlı havalarda çıkarırken tedbirli olun. Çünküküçük bebekler rüzgar yüzlerine çarptığında refleks verirler. Üşürler ve zor nefes alırlar.

7. Bebek taşıyıcısı kullanın. Taşıyıcı kullanın ve bebeğinizin gün içinde size daha fazla yakın olmaktan hoşlanıp hoşlanmadığını görün.

  1. Bebeğinizin kendisini nasıl rahatlattığını izleyin. Genellikle küçük bebekler kendilerini rahatlatacak yöntemler geliştirirler. En yaygın olarak parmaklarını emerler. Eğer içiniz daha rahat olacaksa emzik kullanın.

9. Kendinize zaman ayırın. Mümkün olduğu sürece dinlenmek için kendinize birkaç dakika ayırın. Etrafınızda bebeğinizle ilgilenecek biri var mı? Eğer varsa o bebeğinizle ilgilenirken siz dinlenebilirsiniz, yürüyüşe çıkabilirsiniz, masaj yaptırabilirsiniz yada kitap okuyabilirsiniz. Bebeğinize gereken ilgiyi gösterebilmek için kendinize iyi bakmanız gerekir.

10. Bebeğinizi şımartamayacağınızı unutmayın. Bebeğinizin sizden yoğun ilgi istediği bu süreç çok kısadır. Birkaç yıl içinde sizin onu kucağınıza almanızdan bu denli mutlu olmayacaktır. Onun ağlamalarına cevap vermeniz ve ona yardımcı olmaya çalışmanız onun rahatlamasını ve size karşı güven duymasını sağlayacaktır.

Laura Davis ve Janis Keyser

En Çok Aranan Haberler