TOKAT (İHA) - Uzmanlar, Türkiye'de bebek ölümlerinin çoğunun anne adaylarının bilgisizliğinden ileri geldiğini bildirdi. Yapılan araştırmalarda, Türkiye'de doğurganlık hızı binde 23 iken, canlı doğan bebeklerin ölüm hızının binde 55'i bulduğu tespit edildi. Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Osman Dursun, gelişmiş ülkelerde bebek ölüm nedeninin kalıtsal veya genetik olduğunu, Türkiye'de ise bebekleri bedava kaybettiğimizi savundu.
Yapılan bebek ölüm istatistiğine göre, Tokat'ta son 3 yılda ölü doğan bebek sayısı 390, 0-7 günlük iken ölen bebek sayısı 286, 8-27 günlük iken ölen bebek sayısı 150, 28-364 günlük iken ölen bebek sayısı 522 olarak belirlenirken, toplam bebek ölüm sayısı bin 348 olarak hesaplandı. Yapıldığı istatistikte toplam düşük sayısı ise bin 263 olarak kayıtlara geçti.
Bu sayıların çok büyük rakamlar olduğunu ifade eden Dursun, 8 ile 27 günlük iken ölen bebeklerin genelde ölüm nedeninin tetanostan kaynaklandığını kaydetti. Gebe anne adayının hamilelik döneminde mutlaka tetanos aşısı vurdurması gerektiğini belirten Dursun, "Bizim insanlarımız tetanos aşısını ancak kendisine paslı bir şey battığı zaman vurduruyor. Bu yanlıştır, çünkü tetanos bir mikroptur. Şu an ağzımızda bile bulunabilir. Hamile bayanların mutlaka doğumdan önce tetanos aşısı yaptırmaları gerekiyor. Bu aşı anneye değil bebeğe yapılmış olacaktır. Aksi takdirde bebeklerimizi kaybederiz" dedi.
Halk arasında 'ishalli çocuğa su ve süt verilmez' kanaati olduğunu da belirten Dursun, bunun çok yanlış bir uygulama olduğunu çünkü ishalli çocukların aşırı derecede su kaybetmesinden dolayı bu açığı yalnızca su ve sütle karşılayacağını, aksi takdirde bebeklerin kuruyup öleceğini belirtti.