Çocuklarda kanser vakaları ve tedavileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sabri Acar, 0-18 yaş arasında denilen her dönemde çocuklarda kanser vakalarının görüldüğünü, yeni doğan bir bebek bile kanserli olarak dolabileceğini kaydetti.
Çocuklarda en çok lösemi kanser çeşidinin görüldüğünü dile getiren Acar, beze kanseri denen lenfomalar, beyin, sinir sistemi, böbrek, kemik, kas, göz kanserlerinin çocuklarda görülen kanser çeşitleri olduğunu dile getirdi.
Erişkin insanlarda görülen gırtlak, akciğer, meme, rahim, mide, bağırsak kanserlerinin çocuklarda nadiren görüldüğünü ifade eden Acar, "Çocuklarda kanserlerinin nedeni belli değildir. Ancak virüsler, radyasyon, çevre ve genetik faktörler, kimyasal maddeler kanserin oluşmasında sorumlu tutulabilir. Vücudun herhangi bir yerinde gittikçe büyüyen şişlikler, beze büyümeleri, sebepsiz kanamalar, morluklar, kemik ağrıları, zayıflamalar, karın şişliği, nefes darlıkları, kusma, bayılmalar, baş ağrıları gibi dana birçok belirtilerle olursa hekime başvurulmalıdır. 8-10 günü geçen her türlü şikayette uzman bir hekime gidip muayene olmalı ve gerekli tahlillerin yapılması sağlanmalıdır" dedi.
Kanserli vakalarda çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirten Acar, "Lösemi ve lenfoma gurubu hastalıklarda genellikle teşhis sonrası kemoterapi, ardından ilaç tedavisine başlanır. Diğer kanserlerde kanserli doku çıkarılabilecek büyüklükte ise ameliyatla çıkarılmaya çalışılır. Sonra ilaç tedavisi verilir. Gerektiğinde bazı kanserlere şua (ışın) denilen radyoterapi verilerek tedavi edilmeye çalışılır. Bazı kanserlerde kemik iliği nakli de yapılabilir. Kanserden kurtulma şansı vardır. Erken teşhis ve uygun iyi bir tedavi ile lösemili ve lenfomalarda kurtulma yüzde 70-80, böbrek tümörlerinde yüzde 80-90, sinir tümörü, nöroblastomada yüzde 40-50, beyin tümörlerinde yüzde 60-80 arasında kurtulma ümidi vardır" diye konuştu.