KADIN

Bebekler neden geç yürür?

Bebeklerde geç yürüme olayı sizi endişelendirmesin…

Bebekler neden geç yürür?

Anneler bebekleri konusunda hep ve her zaman endişeli ve acabalarla doludurlar. Bu nedenle bebeğin ilk doğduğu andan itibaren sürekli olarak her hareketini kontrol altında tutmak isterler.

Bebekler normal nörolojik gelişim paralelinde ilerlediklerinde 1 yaş civarı yürüme hareketlerine başlayabilirler. Halk dilinde sıralama olarak da nitelendirilen hareketler bir yerlere tutanarak ayağa kalma veya adım atma şeklinde başlar. Daha sonra yavaş yavaş dengeyi durmaya başladıktan sonra ellerini bırakarak ayakta durmaya çalışırlar ve sonraki adımları ise yürümek olacaktır. Bu süreç her bebekte farklılık gösterebilir. Bu süreci yaşarken çoğu ebevyn sabırsızlanır ve bebeklerinin hemen adım atmasını isterler.

Bazı bebekler 9. Ayda yürümeye başlarken bazılarının 14 ve 16. Ayları bulduğu gözlenebilir. Normal şartlarda gelişen bir bebeğin yürümesini 18. Aya kadar sabırla beklemek gereklidir. Ancak bu zamandan sonra hala bebek yürümüyor ise araştırma ve doktora danışma durumunu düşünebilirsiniz.

Bebekler neden geç yürür?

• Anne ve babanın sürekli kontrolcü olması en baş nedenlerden biridir. Aman düşmesin, yaralanmasın derken bebeğinizin hareketlerini kısıtlıyorsunuz ve onun kendine güvenmesini engellemiş oluyorsunuz.

• Ayrıca doğal gelişimin yanı sıra kas hastalıkları, doğumda gerçekleşmiş herhangi bir rahatsızlık ve daha birçok neden yürümenin gecikmesini sağlayabilir.

• Yürüme çağına gelene kadar bebeklerde ayakkabı giydirmeye gerek yoktur. Ayaklarının üzerinde sağlam bir şekilde durabilmesi için sağlam bir şekilde yere basması gerekir. Bu da ancak çıplak ayakla sağlanır. Bebeğinizin ayak formu tam olarak gelişmeden ayakkabı giydirmeniz de zaten doğru değildir.

• Sert tabanlı kösele tarzı ayakkabılar 18 aya kadar önerilmez. 18 aya kadar bebeğinizde ilk adım ayakkabılarını kullanabilirsiniz. Bu ayakkabılar bebeğinizin dengede durmasını kolaylaştırır ve daha hızlı yürümesini sağlayabilir.

• Bebeğinizin ayakkabılarını seçerken esnek olmasına, düz ve gözenekli olmasına özen gösterin. Deri ve kanvas malzemeden yapılması sağlıklıdır. Bağcıklı olması bebeğinizin ayağına göre ayarlamanızı kolaylaştırır. Tabanının kaydırmaz özelliği olmalı ve hafif olmalı ki bebeğinizin ayağı içinde rahat edebilsin.

• Uzu sivri ayakkabıları tercih etmemelisiniz. Bebeğinizin ayağına uygun dikdörtgen çerçeveli bir ayakkabı olmalıdır.
Bu özelliklere uygun ayakkabı alır ve bebeğinizi biraz daha özgür bırakabilirseniz eğer farklı bir sağlık problemi yok ise bebeğiniz daha hızlı bir şekilde yürüyebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler