KADIN

Bebeklerde 10. Ay

Bu dönemde bebeğiniz oturur durumda iken kolayca kalkabilir.

Bebeklerde 10. Ay

Bir yerden destek alarak ayakta durabilir. Oyuncağını elinden almaya çalıştığınız zaman karşı koyar ve memnuniyetsizliğini başarıyla belli eder. Anne- baba gibi kelimelerin yanında başka kelimelerde söylemeye başlar. Oyun için el çırpabilir ve vedalaşır iken el sallayabilir. Baş ve işaret parmağı ile küçük nesneleri kavrayabilir. Hayır kelimesini anlar.

Bebeğiniz ilk adımlarını atmaya başlar hatta biraz erkenci davranıp yürümeye bile başlayabilir. Bardaktan tek başına su içebilir. İsteklerini belli ederken artık sadece ağlamasına gerek kalmaz. Başka şekillerde de isteklerini kolaylıkla belli edebilir. Emeklemek konusunda oldukça ustalaşırlar. Destekli bir şekilde ayakta durabilirler. Kendi kendine ayağa kalkmaya çalışırlar. Birkaç saniyeliğine de olsa kendi başına ayakta durabilirler. Başparmakla işaret parmağını birlikte etkili bir şekilde kullanabilirler. Oyuncakları artık ustalıkla kullanabiliyorlardır. Bir şeyi istem dışı değil de istendik olarak elinden bırakmayı öğrenirler. Vücut diliyle iletişim kurarlar. Kendi kendilerine yemek yemeyi becerirler.

Bildik kelimeleri tanırlar ve tepki verirler. ‘Mama’, ‘baba’ gibi sözcükleri söylemeye başlarlar. Gözden kaybolan bir cismi ya da oyuncağı ararlar. Yetişkinlerin hareketlerini taklit ederler. Yabancılardan uzak durup aileyle kaynaşırlar. Bu ayda bebekler, ailenin diğer fertleriyle birlikte yemek yemeye başlar. Bunu yaparken verdiğiniz yiyeceklerin uygun kıvamda ve büyüklükte olmasına dikkat ediniz. Yiyeceklerin bebeğiniz için iyice pişmiş ve ince kıyılmış olduğundan emin olun ya da bebek değirmenini kullanarak yiyeceklerin arzu edilen kıvama gelmesini sağlayınız.

Anne sütü bu dönemde takviye besin olarak verilmektedir. Ancak bebeğinizin ihtiyacı olan demiri devam sütlerinden ya da mamalarından karşılayabilirsiniz. Yine aynı şekilde birinci yaşını doldurana kadar tam yağlı inek sütünün verilmesinden kaçınmalısınız. Çünkü bebeğinizin hassas sindirim sistemi halen yağlı sütü sindirebilecek gelişmişlikte değildir. Bu dönemde bebeğinizin gece ve gündüz uykusu artık belli bir düzene girmiş olmalıdır. Bu dönemdeki bebekler ile ilgili genel beklenti, bebeğin günde iki kez gündüz uykusu ve geceleri ise beslenme için uyanmadan on iki saat uyumasıdır.

Ancak gün boyu emekleme ve ayağa kalkma gibi yeni kazanılmış becerilerini uygulaması bebeğinizin yanlış pozisyonlara düşmesine neden olabilir. Bu da bebeğinizi uyandırabilir. Bebek daha sonra bu zor durumdan kendi kendine kurtulmanın yollarını bulsa bile, yaptığı fiziksel altivite, bebeğin tekrardan uykuya dalmasını güçleştirebilir. Bebeğinizin altının kuru olduğundan ve tok olduğundan eminseniz direkt bebeğinizi uyandırmak yerine tekrar uykuya dalmasını beklemek en doğru karar olacaktır. Kazandığı bu yeni beceriler, günlük hayatının bir parçası haline gelince, muhtemelen uykuları da düzene girecektir.

Bebeğiniz ile yapabileceğiniz etkinliklere “Minderli Tırmanma” adı verilen oyun ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz yürümeyi öğrendikçe, tırmanmayı da öğrenecektir. Bu oyun motor becerilerinin gelişmesine olanak sağlayan bir oyundur. Bu oyun için ihtiyacınız olan şeyler olabildiğince yastık ve koltuktur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler