Ne kadar büyüdü ve gelişti değil mi? Artık kendi kendine ayakta durmayı başarabiliyor hatta ufak adımlar atıyor olabilir. Belki de sizin desteğinizle yürümeye başlamıştır. Her çocuğun farklı olduğunu ve farklı dönemlerde, farklı gelişimler gösterdiğini unutmayınız.
Çocuğunuz hala emeklemeye devam ediyorsa bu şüphelenecek bir sorun olduğunu değil, bebeğinizin gayet sağlıklı ama belki de biraz desteklenmeye ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. 12. ayında olan bebeğinizin daha rahat hareket etmeye başladığını ve enerjisinin ne kadar yüksek olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Onu cesaretlendirerek, enerjisini odaklamasına yardımcı olursanız minik ayakları ile adım atmayı deneyecektir.
Fakat henüz bebeğinizin yürümüyor olması da gayet normaldir. Ayrıca çocuğunuza ufak ufak özgürlükler tanımanız her anlamda gelişmesine yardımcı olacaktır. Elleriyle yemek yemesine izin verirseniz, bunu başarabilecek fiziksel gelişmişe ulaşmış olduğunu göreceksiniz. Henüz kaşık tutmasını bekleyemezsiniz fakat eliyle yemek yemesine izin vermek de gelişimine faydalı olacaktır.
Dağınıklığı sorun etmemek ve bir bebeğiniz varsa bunların olağan şeyler olduğunu kabul etmek, hem size hem bebeğinize daha rahat bir ortam sağlamanızda yardımcı olacaktır. Her hareketi ve tercihi ile artık bir birey olmaya başladığını belli eden bebeğinizin sevdiği ve sevmediği şeyleri size göstermeye başladığını fark edebilirsiniz. Çok severek yediği yemekleri, yemekten vazgeçebilir, sürekli oynadığı oyuncağını artık sevmediğine karar verebilir. Daha enerjik olduğu için beslenme düzenine dikkat etmelisiniz.
Zorlamadan, yemek istediği yiyeceklerle beslenmesini sağlasanız da kilo alması yavaşlayabilir, bu sizi şüpheye düşürmesin. Bu dönemde daha fazla enerji harcadığı için kilo alması zorlaşabilir. Bebeğinizin artık sizi dinlemeye ve anlamaya başladığını unutmayınız. Bu nedenle onunla konuşmanız, iletişim kurmanız çok önemlidir. Yakın zamanda 1 ya da 2 kelime söylemeye başlayabilir. Mükemmel bir telaffuz tabi ki beklemeyin, kendi tarzında ifadeler kullanacaktır.
Bu dönemde çocuğunuz basit oyuncaklar oynamaktan zevk alır. Hayvan figürleri, pelüş oyuncaklar oynamaktan en çok hoşlandıkları şey olabilir. Bebeğiniz artık yaptığınız her şeye tepki vermeye başlar, sizinle beraber gülebilir, mutluluğunuza ya da mutsuzluğunuza eşlik eder. Çünkü o artık bir birey olmanın ilk adımlarını atmaktadır. Ara sıra huysuzlaşması 12 aylık bir bebek için normaldir. Sizin ruh halinizin onun üzerinde büyük etkileri olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrılık korkusu bu dönemde kendini fazlasıyla gösterir.
Biraz uzaklaşmanız bile hemen ağlamasına, huysuzlaşmasına neden olabilir. Sizi her zaman yanında, yakınında isteyecektir. Henüz güven duygusu gelişme aşamasında olduğu için ebeveynleri dışında kimsenin ona sarılmasını ya da kucağına almasını istemez. Anne-babasını paylaşmak istemeyecektir ve buna kendine özgü tepkiler verecektir. 12. aydan itibaren artık olgunlaşma dönemine girdiğini bilmeli ve buna göre davranmalısınız.
Bu dönemden sonra çocuğunuzun sadece fiziksel ihtiyaçları değil zihinsel ihtiyaçları da önem kazanacaktır. Yetişkin bir insan olduğunda kendine güvenebilmesi, sağlıklı, başarılı bir birey olması için temellerin, bu dönemde atıldığını hatırlatmalıyız.