Kişiliği yavaş yavaş oluşmaya başlar. Burada kalıtımsal olduğu kadar çevrenin de büyük etkisi vardır. Artık etrafında olup bitenlerin farkına varır. Artık sese doğru net dönüşler yapabilir, bir insanı gözleri ile takip edebilir. Bu dönemde yüzleri incelemek çok hoşuna gider ve saç ile yüz arasındaki renk değişimi ilgisini çeker.
Bu dönemde bebekler oturma pozisyonunda başlarını daha uzun süre dik tutmayı başarabilirler. Bu dönemde bebeğinizin ellerini kullanma yeteneği daha da gelişmiştir. Kısa süreli de olsa oyuncakları tutabilirler. Bacaklarını esnetebilirler ve tekme atmaya başlarlar. Bu dönemde gözleri daha da keskinleşmiştir. İşitme yetenekleri oldukça güçlüdür. Sesin geldiği tarafa başlarını çevirebilirler. Farklı renk ve sesleri ayırt etmeye başlarlar. Ailesini yavaş yavaş tanımaya başlar. Bu dönemde de ilk 6 ayda olacağı gibi anne sütü ile beslenirler.
Anne sütü bebekler için bütün vitamini ve demiri formülünde barındırır. Süt olması bebeğin beslenme, beceri ve alışkanlıklarına ve sindirim yeteneğine çok uygundur. Bebekler 4-6 aylık olmadan önce, katı besin alacak kadar gelişmemiştir. Bu dönemdeki bebekler istemsiz katı gıdaları yutmak yerine dışarı doğru iterler. Bu da kaşıkla yemek yemeyi hem anne için hem de bebek için oldukça zor ve yorucu bir deneyime dönüştürür. Bebek daha başını dik tutamadan ve sırtını dayanarak oturamadan katı gıda alımına uygun değildir. Bu beceriler genellikle daha sonralar elde edinilen becerilerdir. Katı gıda verme durumu bu nedenle biraz daha beklemek zorundadır.
Üç aylık bebekler artık geceleri daha uzun süre uyumaya başlamışlardır. Bu dönemdeki bebeklerin gece uykuları bir defada 6-7 saati bulabilir. Ancak yine de herhangi bir bölünme olmadan, kesintisiz uyumaları şu an için uygun değildir. Fakat bazı bebeklerin bunu yapabildikleri olmuştur. Genellikle bu dönemdeki bebekler geceleri 2 hatta 3 kez uyanabilirler. Bu uyanmalar açlık, altını ıslatmaları ya da gaz gibi problemlerden kaynaklanabilir. Ancak bunlarla hiçbir ilgisi olmadan yalnızca uyku derinliğinde bir azalma olduğu içinde uyanmış olabilirler.
Bu sebeple bebeğinizi direkt kucağınıza almak yerine tekrar uykuya dalacak mı diye beklemekte fayda vardır. Bebeğinizle yapabileceğiniz etkinlikler o büyüdükçe daha da artacaktır. Bu etkinliklere bir örnek vermek gerekirse “Davul Çalma” etkinliğini deneyebilirsiniz. Bu etkinlik eğer bebeğiniz bir şeylere vurarak ses çıkarma seviyesine ulaşmış ise onun için heyecan verici ve değişik bir etkinlik olacaktır. Dünyayı keşfetmeye yeni başladığı için yaptığı her şey onun için bir yenilik olacaktır. Bir şeylere vurduğunda, ses çıkardığını görmek, onu heyecanlandıracak ve mutlu edecektir.
Bu dönemde de bebeklerin ihtiyaç duyacakları malzemeler sınırlıdır. Hemen hemen liste aynıdır ve değişmez. Bu listede olan malzemeleri hatırlatmakta fayda var. İşte o malzemeler; bebek bezi, bebek küveti, losyonlar, bebek şampuanları, pişik kremi, bebek banyo termometresi, küvet içi hamağı, ateş ölçer, banyo havlusu, bebek alt değiştirme makinesi, nem makinesi, tırnak makası, bebek telsizi, puset, bebek salıncağı, bebek kıyafetleri, ıslak mendil, biberon, emzik, omuz bezi, bebek oyuncakları, ilaç kaşığı, burun aspiratörü vs.
Anne için gerekli olan ihtiyaçlar ise; pijama terlik vs, göğüs pedleri, emzirme yastığı, emzirme sütyeni, göğüs ucu kremi, emzirme örtüsü, göğüs ucu koruma silikonları, çatlak bakım kremi ya da losyonları, göğüs ucu silikonları.