KADIN

Bebeklerde 4. Ay

Bebeğiniz bu dönemde artık dik oturabilir, oturduğu zamanda başını dik tutabilir.

Bebeklerde 4. Ay

Dirseklerinden destek alır ve öne arkaya sallanır. Artık ince motor yetenekleri daha da gelişmiştir. Cisimleri elden ele geçirebilir. Herhangi bir objeye uzanabilir ve yakalayabilir. Kendi kendine ses çıkarmaya ve yüksek sesle gülmeye başlar.

Sesleri tanımaya başlar. Renkleri artık farkedebilir. Yeni yüzlere artık daha dikkatli bakmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin sırtını dayadığı zaman başını dik tutmayı başarabilir. Bu dönemde ellerini daha da iyi kullanmaya başlar. Dönmesini kolaylaştıracak hareketler yapmaya bu dönemde başlar. Uzaktaki nesneleri yakalamaya çalışır. Sesin geldiği yere doğru kafasını çevirir. Bu dönemde başkalarıyla oynamayı ve ilgi görmeyi severler. Yavaş yavaş sesleri taklit etmeye başlarlar. Bu ilk aylarda zihinsel gelişim olarak, bir insanın hayatında olabileceği en yüksek seviyededirler. Bu dönemde bebeğiniz çok meraklıdır.

Bebeğiniz bu dönemde günde 15 saat uyuyabilir. Bu dönemde gece uykularının süresi de az çok belli olmuştur. Bu dönemde bebekler genellikle 6 ile 8 saat kadar uyurlar ancak bu durum her bebekte elbette farklıdır. 4 aylık bir bebek bu dönemde geceleri yalnızca bir ya da iki kez uyanır. Bu dönemde bebeğiniz günde iki ya da üç kere gündüz uykusuna yatabilir. Yine bu dönemde de en önemli besin gıdamız yalnızca anne sütüdür.

Anne sütünün faydalarını saymakla bitiremeyiz bu sebeple bebeğinizi asla anne sütünden mahrum etmeyiniz. Zaten bazı ek besinler 6 aydan önce kesinlikle ama kesinlikle bebeklere verilmemelidir. Örneğin; gluten, inek sütü ya da süt ürünleri, balık ve kabuklu deniz mahsülleri, turunçgiller, yumurta, proteinli diğer gıdalar bunlara örnektir. Emziren anneler her zaman için bol ve pamuktan yapılma sütyenleri tercih etmeliler. Ayrıca annelerde bu dönemlerde kendi sağlıklarına ve beslenmelerine dikkat etmeliler. Bu ay tahıl gevreklerine ve diğer katı gıdalara başlanabilineceği ve bunun da bebeğinizin uyumasını kolaylaştıracağına dair sözler duyduysanız, bunların asılsız olduğunu bilmenizde fayda vardır.

Bu dönemde ışıklı ve sesli oyuncaklar bebeğinizin dikkatini çok çeker. Bebeğinize ninniler söyleyebilir, onunla konuşabilir ve masaj yapabilirsiniz. Bu aktiviteler bebeğinizin gelişimini de olumlu etkiler. Bebeğiniz için daima yanınızda bulunması gereken alışveriş malzemeleri bu ayda da aynıdır ve değişmez. Bu malzemeler ise ıslak mendil, banyo küveti, bebek için pamuk, banyo termometresi, bebeklere özel şampuan, losyon, pişik kremi, puset, bebek altı değiştirme bezi, nem makinesi, tırnak makası, küvet içi hamağı, havlu, oyuncaklar, biberon, biberon fırçası, bebek telsizi, omuz bezi, bebek kıyafetleri, ateş ölçer.

Sadece bebeğin değil annenin de bazı malzemelere ihtiyacı vardır. O malzemeler ise şu şekildedir; emzirme sütyeni, emzirme yastığı, süt sağma makinesi, anne için kıyafetler, bebek önlüğü, göğüs ucu kremi ve göğüs ucu pedleri. Bu malzemeler ile kendinizin ve bebeğinizin hayatını kolaylaştırabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler