KADIN

Bebeklerde 5. Ay

Bebeğiniz artık sizi iyice tanımaya başlar.

Bebeklerde 5. Ay

Sesinize tepki verir ve sesinizi duyunca ağlamayı keser. Bebeğiniz ile ilgilendiğinizde gülümser ve size yanıt vermeye çalışır. Artık birden fazla farklı ses çıkarmaya başlar. Bu dönemde duyduklarını taklit etmeye başlar. Uyku düzeni, yemek alışkanlığı hatta tuvalet saatleri bile belli olmaya ve oturmaya başlar.

Bu dönemdeki çocuklar her şeyi tutmak, her şeye dokunmak ve her şeyi tatmak ister. Bu sebeple bulduğu her şeyi ağzına götürürler. Burada ebeveynlere biraz daha fazla sorumluluk düşmekte, istenmedik bir şeyin yutulmasını engellemek için bebek gözetim altında tutulmalıdır. Memnun olmadığı durumları ifadeleriyle ya da ağlayarak belli etmeye başlar. Bu dönemde bebeğiniz denge kurarak yerde oturabilir. Bu dönemde ağırlığını ayaklarına verir. Bir oyuncağa ulaşmak için çaba sarfeder. İki eliyle bir cismi kavrayabilir.

Küçük cisimleri incelemeye bayılır ve bulduğu her şeyi ağzına götürür. Konuşmalarınızı taklit etmeye bu dönemde başlar ve tek heceli sesleri tekrar etmeye başlar. Gülmek ya da ciyaklamak gibi tepkiler verebilir. Artık sevmediği şeyleri mimiklerinden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bu dönemde başkalarıyla oynamaktan keyif alır ve oyun bittiğinde ağlamaya başlayabilir.

Bebek günlük alması gereken proteinin yarısından fazlasını anne sütünden karşılar. Her annenin sütü bebeğine özeldir ve bebek için eşi benzeri bulunmaz bir besin kaynağıdır. Ayrıca çok yanlış bilinen bir durum vardır ki anne sütünün oranı memenin boyutuyla doğru orantılı değildir. Ancak annenin dengeli beslenmesi, anne sütünün verimini etkiler. Ayrıca emzirdikçe süt tükenmez aksine daha da fazla süt üretimi olur.

Ayrıca bu dönemdeki bebeklerin uyku düzeninin oturması 6 hafta ile 3 ay arasında sürebilir. Bebekler büyüdükçe gündüz uykusuna olan ihtiyaçları azalmaya başlar. Bu da bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından olumlu bir şeydir. Bebeğinizin uykusunu kaliteli bir şekilde alabilmesi için ortamı uygun hale getirmekte fayda vardır. Bu dönemde bebek gece boyunca 10 saat uyur. Bu saatin, 7 saatini deliksiz uyuyabilir. Bebeğinizin dil gelişimi için bu dönemde sık sık onunla konuşun ve onu konuşmaya teşvik edin. Bebeğinizi sık sık kucaklayın ve ona daima sevginizi gösterin. Unutmayın en önemli aktivite bebeğinize dokunmaktır. Bebeğin anne sevgisini alması psikolojik gelişimi için oldukça önemlidir.

Bu dönemde de anne ve bebek için gerekli olan malzemelerde pek bir değişiklik yoktur. Bu malzemeler her zaman ki gibi şu şekildedir; ıslak mendil, mendili, kağıt havlu, banyo küveti, banyo termometresi, küvet oyuncakları, peluşlu oyuncaklar, bebek kıyafetleri, küvet içi hamağı, pişik kremleri, bebeklere özel şampuanlar ve losyonlar, bebek havlusu, biberon, emzik, tırnak makası, süt sağma makinesi, bebek telsizi, omuz bezi, bebek bezleri, puset, biberon temizleme fırçası, burun aspiratörü, ilaç kaşığı, bebek altı değiştirme bezi, bebek yastığı vs.

Aynı şekilde annenin de bazı malzemelere ihtiyacı vardır. Bu malzemeler ise şu şekilde listelenebilir; emzirme yastığı, anne için kıyafetler, annenin kişisel bakım eşyaları, emzirme örtüsü, emzirme sütyeni, göğüs ucu kremleri, göğüs ucu koruma silikonları.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler