KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebeklerde 6. Ay

Bebeğiniz bu aya girdiğinde artık kendi başına oturmaya çalışır.

Bebeklerde 6. Ay

Tam oturamasa da buna çabalar ve destekli bir şekilde uzun süre oturabilir. Yere düşen nesneleri fark etmeye başlar. Hece tekrarları yapabilir. Artık aynadaki yansımanın kendisi olduğunun bilincindedir. Minik elleri hala onun en yakın arkadaşıdır. Elleri ve parmakları halen ilgisini çekmekte ve onları kullanabilmektedir.

Bebeğinizin hangi elini kullanacağı yaklaşık olarak 2 ve 3 yaşlarında belli olur. Bu konuda bir yönlendirme yapmamalısınız. Çünkü sağlaklık ve solaklık doğuştan gelen bir özelliktir. Başını bu dönemde gayet iyi bir şekilde kontrol eder. Her iki yöne doğru dönebilir. Kavradığı cisimleri kendine doğru çekebilir. Cisimleri ağzına götürmek bu dönemde de devam etmektedir. Bunda diş çıkarmasının da etkisi vardır. Kendi kendine yemek yemeyi bu dönemde öğrenir.
Herhangi bir cismi bir elinden diğerine geçirebilir. Gülebilir, duygularını net bir şekilde ifade edebilir. Kendi bedenini tanımaya çalışır. Basit oyunları oynamaktan keyif alır. Sizinle vakit geçirmekten hoşlanır. Kaybolan bir cismi aramaya kalkar. İlk defa bebeğiniz kendi kimliği ile ilgili bazı ipuçları bulur. Bu dönemde aynaya baktığında yansıyan görüntünün kendisine ait olduğunu bilir. Bu dönemde etrafına karşı yoğun bir ilgi ve merakı olduğu için olay örüntüleri arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaya başlar.

Bu dönemde bebeğinize anne sütünün yanında ek besinler vermeye başlayabilirsiniz. Aslında yapmanız gereken şey basittir. Bu konuda yalnızca bebeğinizi dinlemelisiniz. Bebeğiniz size bu konu hakkında yardımcı olacaktır. Bu dönemde bebeğinizden gelecek olan ipuçlarını gözlemlemeli ve bebeğinizin kararlarına saygı duymalısınız. Her şeyden önce en önemli şey bebeklerinizi güvenli bir şekilde beslemektir, bunu asla unutmamalısınız. Bu sebeple ek gıdalar verilirken acele etmemeli, 3 gün kuralını uygulamalısınız. 3 gün kuralı besinleri teker teker vermeyi ve her besinden sonra 3 gün beklemeyi içerir. Böylelikle bebeğinizin o besine karşı alerjisinin olup olmadığını da anlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz normal şartlarda uyku düzeninin oturması gerekmektedir.

Ancak bu bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bu dönemde bazı bebekler gece hiç uyanmadan sekiz saat uyku uyuyabilirler. Bu döneme girildiğinde bebeklerin gündüz uyanık kaldığı zamanlar daha fazladır. Gündüz uykuları ise 3 ile 4’er saatten 2’şer set şeklinde bir düzen oluşturmuştur. Gündüz uykuları azaldıkça bebeğiniz ile geçireceğiniz zamanlar artacaktır. Bu zamanları hem sizin için eğlenceli hale getirmek hem de bebeğinizin gelişimini desteklemek adına “Fotoğraf Albümü” denilen oyun ile anlamlı kılabilirsiniz. 6 aydan 1 yaşına kadar bu oyunu oynayabilirsiniz. Bu aktivite bebeğinize şekil tanıma ve ince motor becerileri kazandıracaktır.

İhtiyacınız olan tek şey ise basitçe bulabileceğiniz bir fotoğraf albümüdür. Bu oyunun amacı tanımadığı insanları ona göstererek anlatmak ve kendi de dahil olmak üzere fotoğraflardaki tanıdığı insanları ayırt edebilme özelliğini geliştirmektir. İlk önce yapmanız gerekenler bir adet fotoğraf albümü almak fotoğrafları yerleştirmeye başlamak olacaktır. Bebeğiniz ve sizin için gerekli malzemeler bundan önceki 5 ayda da olduğu gibi aynı malzemeler ile sınırlıdır.

En Çok Aranan Haberler