KADIN

Bebeklerde 7. Ay

Bu ayda bebeğiniz yardımsız oturabilir.

Bebeklerde 7. Ay

Dik bir şekilde tuttuğunuzda bacakları üzerine ağırlık verir. Oyuncağını elinden aldığınızda bu duruma tepkisini belli eder. Eğer yere bir nesne düşüyor ise küçük de olsa onu fark eder ve aramaya koyulur. İnsan seslerini ayırt edebilir. Ayrıca tanıdıklarının, yani sizin sesiniz bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur.

Nesneleri bir önceki ayda da olduğu gibi bir elinden diğerine geçirebilir. Oturur bir vaziyetteyken ayağa kalkma şeklinde hareketlerde bulunabilir. Birisine yahut bir eşyaya tutunarak ayakta durabilir. Anlamını bilmeksizin anne ya da baba diyebilir. Sesleri taklit edebilir. Yatar pozisyonda iken oturur pozisyona geçebilir. Bu dönemde bebeğiniz başparmağını ve işaret parmağını gayet iyi kullanır. Küçük cisimleri bu parmaklarının yardımıyla yakalarlar. Etrafı gözlemlemeyi çok severler. Bir cismi bir elinden diğerine geçirebilir. Hızlı hareket eden bir cismi gözleri ile takip edebilirler. Düşen oyuncakları gözleri ile takip ederler. Farklı sesleri bir araya getirmeye başlarlar. Konuşma tarzlarını taklit etmeye başlarlar. Sevdiği insanları tanımaya ve onları yabancılardan ayırt etmeye başlarlar. Sınırlandırmalardan ve kısıtlamalardan hoşlanmazlar.

Bebek için ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi yeterli olacaktır demiştik. Ancak altıncı aydan itibaren anne sütünün yanında ek gıda takviyesi de yapılabilir. Bu da bebekte süt ihtiyacının giderek azalmasına ve diğer gıdalardan alınması gereken vitaminlerin alınmasına ön ayak olacaktır. Yedinci ve sekizinci aya doğru bebeğinizin hangi besinleri sevip sevmediği hemen hemen belli olmuştur. Bebeklere 2 yaşından evvel bal ve çilek kesinlikle verilmemelidir. Ancak bebeklere altıncı aydan itibaren meyve püresi verilmesinde bir sakınca yoktur.

Ek besinlere başlanırken dikkat edilmesi gerekilen en önemli konulardan bir tanesi bebeğinizin herhangi bir besine karşı alerjisinin olup olmadığını keşfetmektir. Ek gıdaya başlanırken bunlara çok dikkat edilmeli ve bebeğinizde kızarma, öksürme, kusma, ishal ya da ateş gibi belirtiler görülüyor ise derhal besinin verimi kesilmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Bu dönemde bebeğiniz geceleri hiç uyanmadan 6 ile 8 saat uyuyabilirler. Ancak hala bazı bebekler beslenmek için geceleri uyanıyor olabilirler. Ama bu yaştaki bebeklerin artık gece beslenmesine ihtiyaçları kalmamış gibidir. Bebeğinizin uykuları gece ve gündüz uykuları olmak üzere ikiye bölünmüştür. Ancak bazı bebeklerin bunlara ek olarak akşam üstüne doğru bir üçüncü uykuya da ihtiyaçları olabilir. Bebeğinizin merak duygusu ve hareket yeteneği arttıkça, gündüz uykuları azalacak ve aile ile daha fazla etkileşimde bulunmak isteyecektir.
Bu dönemde bebeğiniz ile “Yuvarlanma Derbisi” oyununu oynayabilirsiniz. Bebeğiniz eğer bu aya kadar henüz emeklemeye başlamadıysa bu demek oluyor ki hala motor becerileri üzerinde çalışmaktadır.

Bu oyunu 7 aylık dönemden 11 aylığa kadar uygulayabilirsiniz. Bu aktivite ile bebeğinizin sürünme ve emekleme sürecini hızlandırabilirsiniz. Aynı şekilde bebeğinize masajlar yapabilir, kas sisteminin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Çeşitli esneme hareketleri bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Bebeğinizle dışarı çıkabilir, müzik dinleyebilir ya da resimli kitap okuyabilirsiniz. Annenin ve bebeğin ihtiyaç duydukları malzemeler yine aynıdır. Değişiklik söz konusu değildir. Bu malzemeler mendil, havlu, örtü, kıyafetler, banyo takımları, vs gibi şeylerdir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler