KADIN

Bebeklerde 8. Ay

Bu dönemde bebeğiniz, duygularını isteklerini daha kolay bir şekilde ifade etmeye başlar.

Bebeklerde 8. Ay

Acıktığında ya da susadığında ihtiyaçlarının karşılanmasından mutluluk duyar ya da tam tersi şekilde bir ihtiyacı giderilmediğinde hoşnutsuzluğunu dile getirir. Yabancıları ayırt eder ve farklı davranıp yadırgayabilirler. Bu ayda bebekler her şeyi keşfetmek isterler, bu sebeple sürekli hareket ederler. Bir nesneyi eline aldıklarında sallarlar, yere atarlar, kavramaya çalışırlar. Bu dönemde bebekler buldukları her şeyi ağızlarına götürürler.

Sizi taklit ederler. Çıkardığınız sesleri ve mimikleri yapmaya çalışırlar. Duydukları seslere yönelirler. İlgi çekmek için çığlık atarlar. Bu dönemdeki bebeklerin fiziksel, zihinsel gelişimleri yavaşça düzene oturmaya başlamıştır. Ayrıca beslenme, uyku ve dil gelişimi de normal şartlarda bir düzene oturmuştur. Bebeğiniz bu dönemde emekleyerek merdivenleri rahatlıkla çıkabilir. Bu dönemde bebekler ayakta durmaya başlayacaklardır. Doktoru ile anlaşarak bebeğiniz için en uygun ayakkabıyı seçmelisiniz. Ancak yine de evdeyken bebeğin çıplak ayak ile gezmesi, bebeğinizin ayaklarının güçlenmesi için çok daha faydalıdır.

Bebeğiniz ile sıklıkla konuşun, onunla bol bol oyunlar oynayın. Bu bebeğinizin gelişimini olumlu bir şekilde etkiyecektir. Her şeyden önce bebeğiniz için çevreyi uygun hale getirmeyi ve güvenliğini sağlamayı unutmayınız.

Bu dönemde bebekler günde ortalama 13 ile 14 saat kadar uyurlar. Bu uykularının çok büyük bir çoğunluğunu da gece uykuları oluşturur. Bebeklerde gündüz aktiviteleri arttıkça gündüz uykuları da azalmaya başlayacaklardır. Gündüzleri bir iki saatlik şekerleme dediğimiz kısa süreli uykular şeklinde kestirebilirler ancak bunun da zaman ilerledikçe hem sayısı hem de süresi azalacaktır. Bu dönemlerde bebekler artık motor hareketleri daha rahat bir şekilde yapmaya başladıkları için uyuma pozisyonlarını daha rahat seçebilirler. Bu dönemlerde bebeğinizin kabuslar görmesi olasıdır. Bu nedenle bebeğiniz gecenin bir vakti ağlamaya başladığında, acıktı ya da altı değişmesi gerekiyor şeklinde panik olmayınız. Bu bebeğinizin uykusunun daha da kaçmasına sebep olabilir.

Bebeğinize ek gıdalar vermeye başladıktan sonra, anne sütü ve mamanın bebeğin beslenmesindeki yerini ve önemini sorgulamaya başlayabilirsiniz. Bebeğin öğünlerinin bazılarında anne sütü ve mama yerini katı gıdaya bırakmaya başlamış olabilir ancak unutulmamalı ki katı gıdalar, anne sütü ve mamanın sağladığı besin dengesini sağlamaktan uzaktır. Anne sütü, bebeğinizin ilk yılında ve daha da sonraları için hiçbir şeyin yerini dolduramayacağı mükemmel bir besindir. Hem anneye hem de bebeğe faydaları saymakla bitmez. Bebeğiniz ile vakit geçirmek birlikte oyunlar ve aktiviteler yapmak bebeğinizin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar.

Bu dönemde bebeğiniz ile bol bol konuşmalı, ona bol bol sarılmalısınız. Bebeğiniz bu dönemde taklit etmeye ve kavramaya başlayacağı için anlamasa bile onlara bazı şeyleri açıklamalısınız. Bebeğinizle artık dış çevreye açılabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, yeni canlıları keşfetmesine ve onlarla büyümesine ön ayak olabilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler