KADIN

Bebeklerde 9. Ay

Bu dönemde bebekler kendi kendilerine oturabilirler.

Bebeklerde 9. Ay

Çok fazla konuşmaya başlarlar. Anlamlı ve anlamsız birçok kelimeyi öğrenirler ve söylemeye çalışırlar. Kendi başlarına hareket edebilir, bir cisme yaklaşabilir ve bir cismi tutabilirler. Emeklerler. Bu dönemde dişleri çıkmaya başladığından ek gıdaları yemeyi becerebilirler.

Kendi başlarına çizim yapabilirler. Eğer bebeğiniz bu dönemlerde desteksiz kendi başına oturamıyorsa bu durum ile ilgili bir doktora danışılmalıdır. Bu dönemde bebeğiniz eve ve size alışmıştır, farklı ortamları ve insanları yadırgayabilir, huzursuz olabilir. Bebek artık iyice neden sonuç ilişkisi kurabilir, bazı şeylere daha önce öğrendiği yolları deneyerek ulaşmaya çalışabilir. Bu dönemde bebeğinizin hafızası da gelişmeye başlar. Oyuncakların yerlerini hatırlayabilirler.

Emeklemeyi öğrenirler. Destekli bir şekilde ayakta durabilirler. Yine destek alarak oturur pozisyondan ayağa kalkmaya çalışırlar. Oyuncakları birbirine vurarak algılamaya çalışırlar. Başparmakla işaret parmağını birlikte kullanabilirler. Elle göstermeyi, el çırpmayı ve baş baş yapmayı öğrenirler. Kendi kendilerine yemek yemeye çalışırlar. Bildik sözcüklere tepki verirler, ve hecelerini birleştirmeye çalışırlar. Artık oyuncakları ve nesneleri tam anlamıyla doğru bir şekilde tutabilirler. Gözden kaybolan oyuncakları ararlar. Kısıtlanmalara tepki gösterirler, yabancıları yadırgarlar ve bunu mimikleri ile belli ederler.

Bebeğinizin ve onun minik sindirim sistemi birinci yaşını doldurana kadar tam yağlı süt içmeye hazır değildir. Bu sebeple tam yağlı inek sütlerinden uzak durmalısınız. Ayrıca bir yaşına kadar yumurtanın beyazının da bebeğe verilmesi tavsiye edilmez. Bebeğiniz için sebzeleri ve meyveleri püre haline getirip, o besinlerden vitamin ve enerji almalarını lezzetli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Yine 2 yaşına kadar bal ve çilekten uzak durmalısınız.

Yoğurt bebeğinizin kemik gelişimi için oldukça yararlı bir besindir ve hafif yapısı ile, öğün aralarında bebeğinize verebilir. Aynı şekilde içine sebze veya meyve katarak, meyveli yoğurt haline getirebilirsiniz.

Bu dönemde bebekler genellikle 13 ile 14 saat uyurlar. Bebeğiniz artık gündüzleri daha meşgul olduğu için gündüzleri uyku düzeni bozulacaktır. Bunun için hemen eskisinin yerine yeni bir tane uyku düzeni sağlamak en iyisi olacaktır. Bebekler artık yeni bir düzene geçiyorlardır, o yüzden bu dönemdeki huzursuzlukları sizi rahatsız etmesin. Uykuyu kaliteli bir şekilde alabilmek için önemli koşullardan bir tanesi de bebeğinizin uykusu için uygun şartları sağlamanızdır. Çünkü her şey; dış faktörler bebeğinizin uykusunu etkileyebilir. Işık, ses ve kalabalık bebeğinizin uykusunun kaçmasına sebep olurken aynı şekilde ortam değişikliği de bebeğinizin kendini güvensiz hissetmesine ve yabancı ortamı yadırgamasına da sebep olabilir. Bebeğiniz ile “Nereye Gitti?” adı verilen oyunu oynayarak keyifli vakit dilimleri geçirebilirsiniz. Bebeğiniz bu yeni dönemde her gün yeni bir şeyler keşfetmekten zevk alıyordur.

Bunu bir oyuna çevirebilirsiniz. Saklanmış nesneleri bulma fikri onu heyecanlandıracaktır. Bu oyun 8 aylıktan 2 yaşına kadar oynanabilir. Motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olurken, nesne kalıcılığının anlaşılmasını amaçlar. Bebeğinize parkta, sahilde ya da varsa evinizin arka bahçesinde parlak renkli bir nesne gösterin ve gösterdiğiniz nesneyi saklayıp o nesneyi bulmasını sağlayın.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler