HABER

Bebeklerde cilt bakımı çok önemli

Bebeklerde enfeksiyonlara karşı koruyacak sistem henüz tam anlamıyla kurulmadığından cilt bakımının önemli olduğunu belirten Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Doktor Ülkü Oğuz, "Bebeklerin ciltleri yetişkinlerden farklıdır. Bebek cildi, henüz kendini koruyamaması nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarıyor" dedi.

Bebeklerde cilt bakımı çok önemli

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr Ülkü Oğuz, bebeğin cildindeki çoğu lekelerin ve izlerin doğumu izleyen bir iki hafta içerisinde kaybolacağını belirterek, bebeğin bulunduğu ortamın hijyenik şartlarına ve bebeğin bakımında temizliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi. Bebeğin cilt bakımında kullanılan ürünlerin hipoalerjik, pH değerleri nötral ve yumuşak formüllü olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Oğuz, "Ekzema gibi cilt rahatsızlıkları olan bebekleri sağlık kuruluşlarına götürmeyi ihmal etmeyin. Bebeğinizin cildini her zaman bebe yağı veya nemlendirici kremle nemlendirin. Banyo sırasında alkali sabun içermeyen banyo köpüğü veya yumuşak formüllü bebe sabunu kullanın. Gerçek göz yakmayan formüllü şampuan kullanın. Bebek gözünü kapayamayacağı için gözüne kaçacak şampuan, banyoyu sevmemesine yol açabilir. Alt temizliğinde su ve pamuk veya temizleme losyonu kullanarak tüm kirlilik ve yağsı atıkları bebeğinizin cildinden tamamen temizleyin. Konakları zorlayarak çıkarmamaya dikkal edin. Bebeğinizi pişikten koruyun" dedi.

Bebeğin cildinin yetişkinlerden farklı özellik taşıdığını kaydeden Oğuz şunları söyledi: "Bebeklerde enfeksiyonlara karşı koruyacak sistem henüz tam anlamıyla kurulmamış olduğundan cilt bakımı çok önemlidir. Bebeklerin cilt sağlığının korunması için anne-babaların bazı önlemleri almaları gerekiyor. Yeni doğan bebeklerde göbeğin henüz düşmemiş olması, bu bölgenin sürekli kuru ve temiz tutulmasını gerektiriyor. Derinin boğumlu olduğu çene altı, çene, yanaklar ve ağız çevresinin cildi de salya ve süte karşı çok hassastır. Bu bölgelerdeki herhangi bir tahrişi önlemek için cildin bu bölgelerini sürekli temiz ve kuru tutmak gerekir. Aksi takdirde tahrişlerin ve ardından da enfeksiyonların ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Yeni doğmuş bebeklerin cildi yumuşacıktır, insanda dokunma isteği uyandırır. Ancak nazik cilde sahip bebeklerin cildinin sağlığı yapılacak bakıma ve alınacak önlemlere bağlı. Çünkü henüz kendini koruyamaması nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarıyor bebek cildi. Bebeğin cildinde zamanla kendiliğinden kaybolacak ve hiç tedavi gerektirmeyecek bazı problemler olabilir. Hiç telaşlanmayın, Eğer problemin çok uzadığını hissederseniz doktorunuza başvurunuz".

Doktor Ülkü Oğuz'a göre bebeklerde görülen cilt problemleri şöyle:

"Cilt Soyulması: Bebek, ana rahmindeyken cildinin üzeri mumsu, koruyucu bir madde ile kaplıdır. Bu tabakanın yıkanarak zorla çıkarılmasına gerek yoktur. Zaten bu tabaka kendiliğinden banyolar sırasında yıkandıkça kaybolacaktır. Bu sırada cildin soyulması da mümkündür. Bu dönemde dikkat edilecek en önemli konular, banyosunu yaptırırken yumuşak bir ürün kullanmak ve bebe yağı gibi nemlendirme gücü yüksek bir ürün ile cildini sürekli nemli tutmaktır.

Cilt kuruluğu: Aşırı cilt kuruluğu bazen de ailesel nedenlerebağlı olabilir. (Ekzema veya atopik cilt rahatsızlıklarına yatkınlık gibi). Cilt kuruluğu aşırı ise bebeğe rahatsızlık verir. Banyosunda kullanılan ürün ve bol bebe yağı ile cildi nemlendirerek onu rahatlatmak gerekir. Bu durumda, bebeğin bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir. Doktor, ilaçla tedavi önerebilir. Bebeğe, üzerine sıkı oturmayan bol pamuklu giysiler giydirmek ve onu çok sıcak, çok soğuk ve rüzgarlıortamlardan, ev bitkilerinden, evcil hayvanlardan, polenlerden ve sigara dumanından uzak tutmak gerekir. Enfeksiyonlara karşı yatkın olabileceği hatırlanarak, cildinde ekzema olan bebeklerin, cilt yaraları, uçuk gibi rahatsızlığı olan yetişkinlerden de uzak tutulmasında yarar vardır".

BURSA (İHA)

En Çok Aranan Haberler