HABER

Bebeklerde glokom nasıl anlaşılır?

Doğumdan sonra bazı bebeklerin gözlerinde Glokom (göz tansiyonu) olabileceğini belirten göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, bu nedenle bebeklerin doğumdan sonra 12 yaşına kadar her yıl göz kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.

Bebeklerde glokom nasıl anlaşılır?

Doğumsal glokomun çok sık olmasa da yaşandığını vurgulayan Özel Selçuklu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, "Doğumsal göz tansiyonu çok sık olmasa da karşılaşılan bir durumdur. Bebeğin ilk muayenesini yapan çocuk hekimi, bebeği bir göz hekimine yönlendirmelidir. Göz hekimi de gerekli kontrollü yaptıktan sonra teşhisini koyar. Bebekteki glokom dediğimiz göz tansiyonu, erken müdahale edilmediği takdirde 'öküz gözü' tabir edilen aşamaya kadar büyür ve belli bir süre sonra da görme sinirini öldürür. Bu da bebeğin ileriki yıllarda kör olmasına yol açar" dedi.

BEBEKLERDE GLOKOM NASIL ANLAŞILIR?

Türkiye'de bebeklerde doğum sonrası kontrolün yapılmadığının altını çizen doktor Uysal, "Bebeklerin doğum sonrası göz hekiminin muayenesinden de geçirilmesi gerekir. Aynı zamanda 12 yaşına kadar çocukların hiçbir şikayetleri olmasa da en az yılda bir muayeneden geçmesi gerekiyor. Bu aslında geleceğimiz olan çocuklarımızın hayatını karartmamak için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Doğuştan glokomlu bir bebeği örnek veren Dr. Uysal, "Gerçekleşen bir doğumda doğuştan göz tansiyonu olan bir bebek dünyaya geldi. Bebeğin doğum sonrası muayenesini yapan doktor, göz konsültasyonu istedi. Yaptığım ilk muayenede bebekte glokom olabileceğini gördüm. Retina muayenesi de dahil ayrıntılı yaptığım muayenede bebeğin göz tansiyonlarının normalden bir misli daha yüksek olduğunu tespit ettik. Bebek yeni doğduğu için onu bu tür vakaların toplandığı bir merkeze yönlendirdim. Daha sonra bebek, henüz 10 günlükken her 2 gözünden de ameliyat edilerek ileride meydana gelebilecek bir körlükten kurtuldu" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler