HABER

Bebeklerde kalça çıkıklığı tehlikesi

Bebeklerde görülen kalça çıkığı, kalça ekleminin anne karnında iken yetersiz gelişmesi ile ortaya çıkıyor.

Bebeklerde kalça çıkıklığı tehlikesi

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, bebeklerde görülen kalça çıkığının, kalça ekleminin anne karnında iken yetersiz gelişmesi ile ortaya çıktığını söyledi. Parmaksızoğlu, "Bu çıkık yetişkinlerde görüldüğü gibi akut bir olay değildir. Nadiren bebek tam kalça çıkığı ile doğabilir. Tam kalça çıkığı ile doğan bu çocuklarda kalça bölgesinde çok ciddi gelişim bozuklukları vardır. Neyse ki tedavisi zor olan bu tip kalça çıkığı olguların az bir yüzdesini oluşturur." dedi.

Klasik gelişimsel kalça çıkığının anne karnında başlayan ve doğumdan sonra fark edilip hemen tedaviye alınamayan çocuklarda uzun tedavi sürelerinin olduğunu kaydeden Fatih Parmaksızoğlu, şu bilgileri verdi:

"Normalde kalça eklemi bacak (uyluk) kemiğinin ucunda bulunan yuvarlak eklem yüzünün, leğen kemiğinde bulunan buna uygun gelişmiş bir yuvanın içine yerleşmesi ile oluşur. Böylece her yöne tam dönme hareketleri yapabilen bir eklem meydana gelir. Bu hastalarda uyluk kemiğinin baş kısmında, topuz şeklindeki eklem yüzünün yerleştiği leğen kemiğinde bulunan yuva yetersiz gelişmiştir. Bu yuvanın açısında ve derinliğinde karşısındaki başı yerinde tutmada bir yetersizlik söz konusudur. Leğen kemiğindeki yuva yetersiz geliştiği için içinde yerleşmiş bulunan baş bu sığ yuvadan çıkma eğilimindedir. Yuvanın yetersiz olması durumunda baş zaman içinde yuva içindeki uygun pozisyonu terk ederek önce yanlara daha sonra yukarı doğru yer değiştirir. Zaman içinde ilerleyen bu süreçte tedbir alınarak tedaviye başlanmaz ise kalçada tam bir çıkık meydana gelir. Kalça eklemlerinde meydana gelen bu bozukluklar anne karnındayken başlayan, tek ya da çift taraflı görülebilen zamanla ilerleyen bir gelişme bozukluğudur."

12. ve 18. haftalar gebelikte genetik ve hormonal faktörlerin büyük rol oynadığını belirten Parmaksızoğlu, doğuştan kalça çıkıklığı riski olan grupları; kız bebekleri, annenin gebeliği esnasında amniyon sıvısının yetersiz olması, ailesinde daha önceden kalça çıkıklığı hikâyesi olan bebekler, ilk doğum, doğum pozisyonunu almayıp makat duruşlu olan bebekler, boyun kası içerisinde kanama görülen bebekler, bazı ayak bozuklukları ile dünyaya gelmiş bebekler olarak sıraladı.

Doğumdan hemen sonra bebeklerin gelişimsel kalça çıkıklığı açısından detaylı olarak incelenmesi tavsiyesinde bulunan Parmaksızoğlu, "Bu rahatsızlık ne kadar erken tespit edilirse tedavisi o kadar kolay ve basit olmaktadır. Geç kalınmış olgularda ameliyat gerekirken erken yakalanan olgular basit birkaç tedbir ve yakın doktor kontrolü ile tamamen iyileşebilmektedir." diye konuştu.

(CİHAN)

En Çok Aranan Haberler