Hastalığın bebek anne karnındayken, ilk 20 hafta içerisinde ultrason ile belirlenebildiğini ve bebeğin kürtaj yoluyla alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Aslan "Hastalık bebeğin sırtında ve bel bölgesinde, bazılarında ise enseye yakın bölgede açık veya fiili yarık ve yara olarak ortaya çıkar.
Hastalığın oluş nedenleri arasında annenin hamilelik döneminde konserve ürünleri, küflenmiş patates kullanması, kuyu suyu içmesi, deterjanla kirlenmiş su kullanması etkili olur. Ayrıca beslenme bozukluğu, kimyasal zehirlenmeler, bazı ilaçlar, böcek ve sinek öldürücü ilaçlara temas etme, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon geçirme ve şişmanlık gibi durumlarda görülmektedir. Bölgemizde bu hastalığın en çok görülüş nedenleri arasında kirli su kullanma etkili olmuştur. Bu hastalık bebek üzerinde ayak ve bacaklarda felç olma durumu, idrar ve dışkı kontrollünün kaybedilmesi, idrar torbasının tembelliğe bağlı idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Hastalığa yakalanmış bebeklerin yüzde 90'ından fazlası hidrosefali, yüzde 40-50 arasında da menenjit gelişir ve bu bebekler fazla yaşamadan ölürler" dedi.
Sinir tüpü bozuklukları ve omurga yarıkları hastalığının önlenmesi için anne adaylarının Folikasit içeren vitaminlerden günde 1 defa almaları veya en azından hamileliğin ilk 1 veya 2. ayında bu vitaminleri kullanmalarıyla bu hastalığın önüne geçebileceklerini kaydeden Prof. Dr. Aslan, ancak herşeyden önemlisi annenin kendisinin ve bebeğinin sağlığına zarar verecek her türlü yiyecek, içecek ve ortamdan uzak durmaları gerektiği uyarısında bulundu.