KADIN

Bebeklerdeki göz çapaklanması neyin belirtisi?

Uzmanlar, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın normal olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Eğer bu durum kendiliğinden geçmezse, kızarıklık devam ederse ve göz kapağında şişlik oluşursa mutlaka doktora başvurun"

Bebeklerdeki göz çapaklanması neyin belirtisi?

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Toker, çapaklanmanın yenidoğanlarda çok sık görüldüğüne işaret etti. Çapaklanmanın, göz yaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesine veya bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Toker, yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için daha çabuk enfeksiyon kapabildiklerini ifade etti. Toker, "Aile, çocuğun gözünü temizlerken ya da yıkadığı esnada mikrop bulaşabilir, doğum sırasında anneden bulaşabilir, hapşırıkla da bulaşabilir." diye konuştu.

Ailenin, bebeğin gözündeki çapaklanmanın ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Toker, şöyle devam etti: "Bazısı hafif seyreder ama dışarıdan bulaşan mikropların yaptığı enfeksiyonlar göz kapağını yapıştırır ve kızarma yapar, göz kapağı şişer. Bebeklerde göz çapaklanması normaldir. Ancak özellikle gözde kızarma, göz kapaklarını yapıştıracak derecede yoğun şekilde çapaklanma meydana geldiyse bunlar 'keratit' denilen gözdeki saydam tabaka iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların da daha ileri aşamaları özellikle menenjit mikrobunun yaptığı enfeksiyonlar göz kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. Her ne olursa olsun çapaklanma kendiliğinden geçmiyor, kızarıklık devam ediyor ve göz kapağında da şişlik meydana geliyorsa hekime başvurmalı. Aksi takdirde çocukta göz kaybı meydana gelebilir."

Prof. Dr. Toker, bebeğin göz temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini, gözün suyla temizlenmesinin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

(AA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler