Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Terörün dini, dili, mezhebi, vatanı, memleketi yok. Terör, her yerde bütün insanlar için bir tehlike ve tehdittir. Almanya'da bu yönde bir adıma atılmış olmasını önemli görüyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Almanya Neo-Nazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edath'i ve beraberindeki komisyon üyelerini kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabul öncesi basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. 1 buçuk saat süren basına kapalı ziyaretin ardından konuşan Bozdağ, Almanya Neo-Nazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyelerinin neo-nazi cinayetleri konusunda kendisine bilgi verdiklerini belirtti.
Olayların faillerinin ortaya çıkarılması konusunda herhangi bir ihmal, kusur, kast varsa bunlara ilişkin sonuçların ortaya çıkacağını dile getiren Bozdağ, ziyarete ilişkin şunları kaydetti:
"Komisyon üyeleri, bundan sonraki süreçte de böylesi cinayetlerin olmaması için önerilerini parlamentoya sunacaklar. Komisyonun bugüne kadar yaptığı çalışmaları olumlu bulduğumuzu ve bu konuya gösterdikleri hassasiyetten dolayı memnun olduğumuzu kendilerine ifade ettik. Hem neo-nazi cinayetlerinin aydınlatılması konusundaki düşüncelerimizi de paylaştık. Çünkü olayların olduğu zaman, bazı soruların sorulmamış, cevapların aranmamış olmasının çok ciddi bir sorun olduğunu, faillerin ortaya çıkmasını engellediğini ve olayların karanlıkta kalmasına yol açtığına dair görüşlerimizi paylaştık. Komisyon da bu maksatta kurulduğunu ve buralarda bir takım ihmaller var mı, yok mu onu da federal parlamento adına araştırdıklarını söylediler. Bu tür olayların tekerrür etmemesi için yapılması gerekenler konusunda karşılıklı görüş alışverişimiz oldu. Biz de kendilerine fikirlerimizi söyledik. Gayet olumlu ve verimli bir görüşme geçtiğini söyleyebilirim."
ALMANYA'YA İLK KEZ BİR PKK'LI HAPİS CEZASI VERDİ
Bozdağ, Almanya Neo-Nazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nun raporlarını Eylül ayında önce açıklayacağını bildirerek, ortaya çıkacak raporların bu olayların bir daha olmaması için yol gösterici olacağına inandığını kaydetti.
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozdağ, bir gazetecinin Almanya'da terör PKK militanı Ali İhsan Kitay'ın 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatarak, "Almanya'da ilk kez bir PKK'lıya hapis cezası verildi. Siz bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki sorusu üzerine, "Önemli bir olay. Daha önce Sayın Başbakanımızın Almanya ziyareti sırasında Sayın Merkel bu konuda Alman mahkemelerinde 4 bin civarında devam eden davanın olduğunu söylemişti. Ama bugüne kadar bu davalarda böylesi bir netice çıkmamıştı. Bu anlamda ilk karar, o yüzden önemli görüyoruz. Çünkü terörün dini, dili, mezhebi, vatanı, memleketi yok. Terör, her yerde bütün insanlar için bir tehlike ve tehdittir. Almanya'da bu yönde bir adım atılmış olmasını önemli görüyoruz. Umarız, bundan sonra da benzer şekilde terör eylemlerine katılanları destekleyenler konusunda diğer devam eden davalarda da olumlu kararlar çıkar" cevabını verdi.
BOZDAĞ'DAN YURT DIŞINDAKİ TÜRKLERE 'BAKICI AİLE OLUN' ÇAĞRISI
Avrupa koruyucu ailelere verilen Türk çocuklarının hatırlatılarak, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün konuya ilişkin alt komisyon kurulmasını gündeme getirdiğinin ve görüşmeden konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Görüşmemizde bu konuyu görüşmedik. Çünkü gündemimiz Neo-Nazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nun çalışma alanıyla ilgiliydi. Ama Alman hükümet yetkilileriyle bizim, aileden alınan çocuklarla ilgili görüşmelerimiz var. Onlara bizim önerimiz şu; bu konuda objektif kriterlerin olması, gerçekten aileden çocuk alınacaksa bu durumda çocuğun hangi aileye verileceği konusunda ailenin görüşüne uygun hareket edilmesini vurguladık. Onlar da bu konuda Türk ailelerden bakıcı aileler konusunda yeteri kadar müracaat olmadığını söylediler. Doğru, söylüyorlar. Türk aileleri maalesef bakıcı aile olma konusunda istekli davranmıyorlar. Bu konuda çağrıda bulunuyorum. Yurt dışında olan Türk ailelere bu konuda hassasiyet göstermelerini ve bakıcı aile olma konusunda yetkili makamlara müracaat etmelerini tavsiye ediyorum.
"KARANLIKLARI AYDINLATMAK İÇİN ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR VE ORTAK HAREKET EDİYORUZ"
Almanya Federal Parlamentosu'nun üyeleri olarak Ankara'ya geldiklerini belirten Edath'i, "Biz bir süre önce ortaya çıkan neo-nazi cinayetlerinin soruşturulması, araştırılması ve ihmallerin ortaya çıkarılmasından sorumluyuz" dedi.
2 günlük Ankara ziyaretinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Edath'i, şunları söyledi:
"Bu olaylar sadece Almanya'da değil Türk kamuoyunda da büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Zira bu kurbanların 8'i Türk asıllıydı. Bundan dolayı çalışmalarımızda gerçekten partiler üstü bir tutum sergiliyoruz. Tüm parti temsilcileri ve milletvekilleri olarak hem fikiriz. Karanlıkları aydınlatmak için çabalarımız sürüyor ve ortak hareket ediyoruz. Bizim amacımız hukuk devletine yitirilmiş olan güvenin yeniden teşkil edilmesine katkı sağlamak. Çalışmalarımız sadece kurbanlar ve ailelerine yönelik değil bütün Alman toplumuna ve demokratik öz saygımıza duyduğumuz sorumluluğun da bir göstergesi. Kurumlar içindeki hataların, ihmallerin önlenmesi için kararlar alacağız."
Edath'i Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüştüklerini belirterek, "Çalışmalarımızı anlattık. İrademizin çok ciddi olduğunu dile getirdik. Tabiki Türkiye'de de beklentiler çok yüksek. Yaz aylarına kadar sonuç raporumuzu yayınlayacağımızı da kendilerine ilettik" dedi.
Ziyaretin ardından Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Almanya Neo-Nazi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edath'i ve beraberindeki heyetle toplu fotoğraf çektirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz