Bakan Bozdağ Musul konusunun da "Türk milletinin ortak hassasiyeti, hükumetimizin hassasiyetidir" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin iş birliği protokolünü imza töreninin ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Musul'da yaşanan son gelişmelerin dün parlamentoda değerlendirildiğini ifade eden Bozdağ, "Musul'da bu hadisenin ortaya çıktıktan sonraBaşbakanımızın başkanlığında toplantı yapıldı. Ardından Cumhurbaşkanlığımızın Başkanlığında toplantı yapıldı, bütün kurumlarımızın temsilcileri bütün yetkililer bu toplantılara katılarak, Türkiye'nin Musul'da yaşanan hadise karşısında alması gereken tedbirleri enine- boyuna değerlendirdiler" dedi.
Bu konudaki Türk milletin ortak hassasiyetinin, hükumetin hassasiyeti olduğunu belirten Bakan Bozdağ açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Başkonsolosumuz ve konsoloslukta çalışan insanlarımız dahil olmak üzere Musul'da bulunan bütün vatandaşlarımız, ve oradaki herkes le alakalı hassasiyetle ve titizlik içinde çalışmalarını sürdürmekte NATO nezdinde girişimler yapıldı. BM nezdinde girişimler yapıldı. Başbakanımız ve bakanımızın yaptığı uluslararası görüşmeler var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu konuyla ilgili her kurumu ile her tür görevli ve yetkisi ile teyakkuz halindedir. Bu konu milli meseledir ve siyasi partilerin üzerinde bir konudur. Onun için herkesin ve her kesimin bu meseleye hassasiyetle yaklaşmasının doğru olacağını düşünüyorum. Şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği, yeni bir teskere gerekip gerekmediği o hususlar bu konularda ele alınacak konulardan birisi Şuanda benim bildiğim tezkere ile ilgili bir çalışma yok, Mevcut tezkere yetiyor mu?Onu da bilmiyorum. Hükumetimizin diğer birimleri bu konuları elbette değerlendiriyor."
Hakim ve savcıların atamasına ve gelen son istifaya ilişkin bir soru üzerine deBakan Bozdağ, "İstifayla ilgili kurul başkanı olarak tarafıma gelen herhangi bir metin yok. Basından duydum. Doğru mu değil mi bilmiyorum. Bize ulaşmış herhangi bir metin yok. Ulaştığı zaman elbette onunla ilgili yasal çerçevede yapılması gereken neyse onlar yapılacaktır. Kararname konusu da HSYK'nın işidir. Bakanlığımızın kararnameye dayalı bir görevi bulunmamaktadır. Türkiye'nin her yıl yaz kararnamesi hakim ve savcılar için nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum ve hayırlı olsun diyorum" şeklinde konuştu.
Yargıtay Kanununda yapılan değişikliklerin son derece önemli olduğunun altını çizen Bakan Bozdağ, Yargıtay'daki hangi dairenin hangi konulara bakacağı, daire üyelerinin dağılım gibi birçok hususun bu kanunda düzenlendiğini belirtti. Bununla ilgili bütün kararları Yargıtay üyelerinin vereceğini söyleyen Bekir Bozdağ şunları kaydetti:
"Basından bu konuyu takip edenler sanki kanunla doğrudan bir değişiklik yapıldığı gibi bir çarpıtma yapan bazı basın yayın organları var. İşin doğrusu bu kanun Yargıtay'ın değerli üyelerine Yargıtay'la ilgili bir değerlendirme yağmak imkanı vermektedir. Yargıtay'ın değerli üyeleri bu değerlendirmeyi yapar yapmaz o onları takdir edeceği bir husustur. Birinci başkanlık kurulunun seçimini Yargıtay üyeleri yapacaktır. Sekreteri zaten başkan atıyor yine başkan atayacaktır. Birinci başkanlık kurulu bir taslak hazırladığı zaman bu taslağa dair kararı Yargıtay'ın tüm üyelerinin atıldığı Yargıtay büyük genel kurulu vermektedir. O yüzden bu düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Yargıtay kendisiyle ilgili değerlendirmeleri yapıp kararı kendisi verecektir. Kanun bir karar vermemektedir." (ANKA)