HABER

Bel ağrılarının en büyük nedeni bel fıtığı

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Samsun Bölge Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Ferhan Hamarat, yoğun günlük koşuşturma ve çalışma temposuna bağlı olarak görülen bel ağrılarının en önemli nedenlerinden birinin bel fıtığı olduğu söyledi.

Bel ağrılarının en büyük nedeni bel fıtığı

Tıp dilinde disk hernisi olarak adlandırılan bel fıtığının toplumda yüzde 15 oranında görüldüğünü belirten SSK Samsun Bölge Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Ferhan Hamarat, bel fıtığının günümüzde ilaç, fizik tedavi ve gerektiğinde mikrocerrahi yöntemleriyle başarıyla tedavi edildiğini söyledi. Hamarat, "Bel fıtığı en sık 35-50 yaşları arasında ortaya çıkar. Omurga yapısı sebebiyle uzun boyluların bel fıtığına yakalanma riskleri daha yüksektir. Uzun süre oturmak zorunda kalan masa başı çalışanları, ev hanımları, şoförler, ağır işlerde çalışanlar, sürekli ayakta duran öğretmen, eczacı, garson gibi meslek sahipleri ile yoğun stres altındaki yöneticilerin bel fıtığına yakalanma ihtimali daha fazladır" dedi.

BEL FITIĞINDA ANİ ZORLANMA EN BÜYÜK NEDEN

Bazen ani bir zorlamanın, ağır bir şey kaldırmanın, ters bir hareket yapmanın veya belin üşütülmesinin bile bel fıtığına zemin hazırlayabildiğini belirten Dr. Hamarat, "Omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak doku, öne doğru kayarak bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırır. Ancak, bel fıtığının en önemli nedeni, uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilmedir. Bel fıtığı tek veya her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük gibi belirtilerle gelişir. Bu belirtiler ilerlediğinde iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, dengesizlik ve yürüyememe gibi belirtiler de görülebilir. Günümüzde modern tanı yöntemleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi de belirlenebilmektedir" diye konuştu.

BEL FITIĞI YA DA BEL AĞRISI OLANLAR NE YAPMALI?

Bel fıtığı için alınması gereken tedbirleri başlangıç ve ilerleme safhaları olarak ikiye ayıran Dr. Hamarat, "Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıklılığı yoksa, bel fıtığı başlangıç safhasında kabul edilir. Hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahatı ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir. Buna rağmen hastanın şikayetleri devam ederse, fizik tedavi gündeme gelebilir. Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ederse veya geriletilmeyen bir güç kaybı, bacakta incelme, dayanılmaz ağrılar varsa, çekilen tomografi veya MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu tespit edilirse, o zaman ameliyat kaçınılmaz hale gelir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler