Önceleri sağlık ile beden kütle indeksi ilişkilendirilirken, son yıllarda yapılan çalışmalarda sağlık ile bel çevresi ölçüsü ilişkilendirilmeye başlanmıştır.
Bel çevresi yağlılığı kalp-damar, yüksek tansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması gibi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.
Ayrıca biliyoruz ki, bel çevresi yağlanmasının insulin direnci ile çok yakında ilişkisi bulunmaktadır. Yani İnsülin Direnciniz artıkça bel çevresi yağlılığı daha da artmaktadır. Kilo vermekte zorlanıyorum, bir türlü karın yağlılığım azalmıyor diyorsanız mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
Aşağıdaki tablo ideal bel çevresi ölçümlerini size yansıtmaktadır.
Ne yapmalı?
Size özel, glisemik indeksi ve yükü yönünden dengeli ve yeterli hazırlanmış bir beslenme programı total vücut ve bel çevresi yağ dokunuzu azaltırken aşağıda sunulan öneriler de özellikle bel çevrenizdeki yağlanmalardan kurtulmanıza destek olacaktır.
İşte bel çevresi yağlanmasını önlemenin yolları...
1. Bulgur
Bir tam tahıl ürünü.
Rafine tahıl ürünleri/ beyaz un/ beyaz ekmek yerine tam tahıl ürünleri tüketmek, toplam vücut yağlılığı ile abdominal (karın) yağlığını azaltmaya yardımcıdır.
Journal of Nutrition dergisindeki bir araştırmaya göre günde 3 porsiyon tam tahıl ürünü tüketen yetişkinlerin %2.4 daha az vücut yağ dokusuna ve %3.6 abdominal yağlanmaya sahip oldukları belirtilmiştir.
Ayrıca araştırmacılar, tahıldan gelen lifin sebze ve meyvelerden daha fazla doygunluk sağladığını belirtmektedir.
1 porsiyon = 1 dilim tam buğday/tam çavdarlı ekmek = 3 yemek kaşığı bulgur ya da kepekli makarna
2. Sirke
Bir araştırmada, obez yetişkinlerin herzamanki beslenmelerine 12 ay boyunca günde 2 yemek kaşığı sirke eklemeleriyle ortalama % 5 karın yağlarında azalma, ortalama %3,5 oranında toplam yağ dokularında azalma görülmüştür.
Araştırmacılar, asetik asitin, yağı okside eden enzimleri etkilediğini savunmaktadır.
Günde herhangi bir sirke türünden günlük beslenmeye en az 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz.
Bilinenin, söylenenlerin aksine aç karnına içilen suya eklemekten kaçınılmalıdır. Aç iken mide asitliğini daha da artırmak gastirit, ülser gibi mide hastalıklarına yol açabilmektedir.
3. Ceviz
8 yıl süren 50000’den fazla kadında yapılan beslenme alışkanlıklarının incelendiği bir Amerika araştırmasında, haftada en az 2 kez yağlı tohum tüketenlerde nadiren tükentenlere göre daha az kilo artışı gerçekleşmiştir.
Yağlı tohumlar, kalori ve yağ açısından yüksek olmasına ragmen içeriğindeki protein, lif ve sağlıklı yağ asitleri kombinasyonu nedeniyle tokluk hissi sağlar ve bel çevresi yağlılığını engeller.
Haftalık dengeli bir beslenme düzenine, ortalama 6 adet ceviz ya da 24 adet badem/fındık ya da 3 yemek kaşığı fıstık ezmesi eklenebilir.